Разлика помеѓу преработките на „Чикашки универзитет“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
јануар -> јануари
с (→‎Основање - 1910-тите години: Правописна исправка, replaced: подржа → поддржа)
(јануар -> јануари)
'''Чикашки универзитет''' ({{lang-en|University of Chicago}}) — приватен истражувачки [[универзитет]] во [[Чикаго]], во сојузната држава [[Илиноис]], [[САД]]. Основан во 1890 година, Чикашкиот универзитет се состои од колеџ на Чикашкиот универзитет, различни додипломски програми, интердисциплинарни здруженија организирани во четири академски истражувачки дивизии и седум професионални училишта. Покрај уметностите и науките, Чикаго е познат и по своите професионални школи, меѓу кои се Медицинската школа Прицкер, Бизнис школата Бут, Правната школа, Школата за социјални работници, Школата за јавна политика, Школата за либерални и професионални студии и Верската школа. На универзитетот моментално се запишани околу 5 000 студенти на колеџот и околу 15.000 студенти севкупно.
 
Основан е од Американското Баптистичко Образовно Општество каде што во 1890 година нафтениот магнат и филантроп Џон Д. Рокфелер се приклучил со донација. Вилијам Рејни Харперво 1891 година станал прв претседател на универзитетот, а првите предавања биле одржани во 1892 година. Има репутација на универзитет посветен на академска стипендија и интелектуализам и е бодуван од Роудс стручњаците и има добиено 85 лауреати од Нобелова награда.
 
Во 2008 година, Универзитетот потрошил 423.7 милиони долари за научни истражувања. Интелектуалците од Чикаго Универзитетот одиграле значајна улога во развојот на Чикаго училиштето за економија, Чикаго училиштето за социологија, правното и економското движење во правни анализи и физичкото водење на светската прва човечка само спонзорирачка направа, нуклеарна реакција. Исто така Универзитетот е дом на најголемиот универзитетски прес во САД.
Универзитетски рангирања (севкупни)
 
ARTU Светско 9
ARTU Светско 9
 
ARTU Државно 8
ARTU Државно 8
 
Форбс 20
Форбс 20
 
Тајмс високо образование 12
 
USNWR државни универзитети 9
 
WM државен универзитет 13
 
Академското тело на Универзитетот во Чикаго е составено од колеџ, четири поделени дипломски истражувања, шест професионални училишта и училиштето Грахам за главни студии (продолжително образовно училиште). Универзитетот исто така содржи и библиотекарски систем, Универзитетот во Чикаго прес, лабораториски училишта при Универзитетот во Чикаго и медецинскиот центар при Универзитетот во Чикаго и е во тесна врска со многубројни независни академски институции, вклучувајќи ги Фермилаб и Аргон државната библиотека. Универзитетот е акредитиран од високо образовна комисија од северната централна групација за колеџи и училишта.
 
Универзитетот работи на четврт систем во кој една академска година е поделена на четири тромесечја: летно (Јуни-Август), есенско (Септември-Декември), зимско (ЈануарЈануари-Март) и пролетно (Април-Јуни). Постојаните додипломски студенти земаат три од четирите курсеви секоја четвртина за приближно единаесет недели пред да започне нивниот академски распуст. Најчесто учебната година започнува на крајот на Септември, а завршува во средината на Јуни.
 
Додипломски колеџи
 
Колеџот на Универзитетот во Чикаго доделува диплома од втор степен за уметност и диплома од втор степен за природни науки, дипломи во 49 академски главни предмети и 22 втори предмети. Академиите на колечот се поделени во пет дивизии: биолошка научна универзитетска дивизија, физичка научна универзитетска дивизија, социјална научна универзитетска дивизија, универзитетска дивизија за општествени науки и новата универзитетска дивизија. Првите четири се сектори во чии рамки одговараат и дипломските дивизии, додека пак администрацијата на новата универзитетска дивизија го прима поголемиот дел на студенти кои не се вклопуваат во ниту една од останатите четири дивизии.
 
Додипломските студенти се обврзани да земат распределени курсеви за да го задоволат барањето на универзитетот за основни предмети познати како заеднички предмет. Повеќето од предавањата на основните предмети во Чикаго содржат не повеќе од 25 студенти и со нив раководи професор со целосно работно време (а не асистент кој предава). Во учебната година 2009-2010 година, на 15 предавања беа извршени профишнси тестови за познавање на странски јазик, тест по пливање и по 3 тестови за физичко образование (зависно од резултатите на приемните испити) се бараат од главниот предмет.
Универзитетот раководи со 12 истражувачки институти и 113 истражувачки центри во кампусот. Меѓу овие се наоѓаат Источниот институт- музеј и истражувачки центар за близу источни студии во сопственост и раководен од Универзитетот и голем број на државни изворни центри, вклучувајќи го и Центарот за меѓуисточни студии. Чикаго исто така раководи или е во здружение со голем број на истражувачки центри освен оние кои се во негова сопственост. Повремено Универзитетот менаџира со државната библиотека Аргон која е дел од одделот за енергетски државен библиотекарски систем во САД и има заеднички удел во Фермилаб, физичка лабораторија во близина, како и удел во Апач поинт обсерваторијата во Санпорт, Ново Мексико. Факултетот и студентите во соседниот технички институт во Чикаго, Тојота, соработува со Универзитетот и икао формално се неповрзани државниот истражувачки центар се наоѓа во кампусот.
 
Поглед од Фермилеб, една од научните истражувачки библиотеки во Универзитетот во Чикаго.
 
Универзитетот во Чикаго бил дом на некои од најважните експерименти и академски движења. Во економијата, Универзитетот одиграл значајна улога во обликувањето на идеите за слободен пазар, и е имењак со училиштето за економија во Чикаго, економската школа поддржана од Милтон Фридман и други економисти. Универзитетскиот оддел за социологија бил првиот независен оддел за социологија во САД, а од него се родила и школата за социологија во Чикаго. Во физиката, Универзитетот бил дел од Чикаго пајл – 1 (првата само спонзорирачка човечка направа, нуклеарната реакција од проектот Менхетен) или експериментот на Роберт Миликан кој го пресметал полнењето на електроните и развојот ја радиојаглеродот.
Анонимен корисник

Прегледник