Разлика помеѓу преработките на „Чикашки универзитет“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
→‎Основање - 1910-тите години: Исправка на име, replaced: Њу Мексико → Ново Мексико
с (→‎Основање - 1910-тите години: Правописна исправка, replaced: два пати → двапати)
с (→‎Основање - 1910-тите години: Исправка на име, replaced: Њу Мексико → Ново Мексико)
Во фискалната 2006 година, Универзитетот во Чикаго портошил 305,301 000 американски долари на научни истражувања. Според фондацијата за напредок во предавањето Карнеги е класифициран како институција со многу висока истражувачка активност и е основачки член на Здружението за институционална соработка и Здружението на Американски универзитети.
 
Универзитетот раководи со 12 истражувачки институти и 113 истражувачки центри во кампусот. Меѓу овие се наоѓаат Источниот институт- музеј и истражувачки центар за близу источни студии во сопственост и раководен од Универзитетот и голем број на државни изворни центри, вклучувајќи го и Центарот за меѓуисточни студии. Чикаго исто така раководи или е во здружение со голем број на истражувачки центри освен оние кои се во негова сопственост. Повремено Универзитетот менаџира со државната библиотека Аргон која е дел од одделот за енергетски државен библиотекарски систем во САД и има заеднички удел во Фермилаб, физичка лабораторија во близина, како и удел во Апач поинт обсерваторијата во Санпорт, ЊуНово Мексико. Факултетот и студентите во соседниот технички институт во Чикаго, Тојота, соработува со Универзитетот и икао формално се неповрзани државниот истражувачки центар се наоѓа во кампусот.
 
Поглед од Фермилеб, една од научните истражувачки библиотеки во Универзитетот во Чикаго.

Прегледник