Извоз: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 2.134 бајти ,  пред 1 година
с
Правописна исправка, replaced: Бруто домашен производ → Бруто-домашен производ
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
с (Правописна исправка, replaced: Бруто домашен производ → Бруто-домашен производ)
[[Податотека:Storck Harbour scene.jpg|мини|Сцена од Сторк Харбор, XVII век.]]
'''Извозот''' во [[Меѓународна трговија|меѓународната трговија]] е продукт или [[Услуга (деловна)|услуга]] произведена во една земја што се продава во друга земја.<ref>[https://www.edumaritime.net/icc-academy/export-import-certificate-eic-online ICC Export/Import Certification]</ref> Продавачот на такви добра и услуги е ''извозник''; странскиот купувач е ''[[Увоз|увозникувоз]]ник''.<ref>Joshi, Rakesh Mohan, International Marketing, Oxford University Press, New Delhi and New York. {{ISBN|0-19-567123-6}}</ref>
[[Податотека:Export_And_Import.jpg|мини|Извоз и [[увоз]]]]
Извозот на добра често бара вклучување на властите на [[купувач|клиенти]]. Од гледна точка на купувачот, извозот е увоз.
Извозот ги избегнува трошоците за воспоставување производствени операции во целната земја.<ref name="hill2015">{{Наведена книга|title=International Business: competing in the global marketplace|last=Hill|first=Charles W.L.|date=2015|publisher=McGraw Hill|isbn=978-0078112775|edition=15th|location=New York|page=454}}</ref>
 
Извозот може да и помогне на компанијата да постигне [[Искусете ефекти на кривата|ефекти на кривата на искуството]] и [[Економија на локација|економијата на локацијата]] во нивната матична земја<ref name="hill2015">{{Наведена книга|title=International Business: competing in the global marketplace|last=Hill|first=Charles W.L.|date=2015|publisher=McGraw Hill|isbn=978-0078112775|edition=15th|location=New York|page=454}}</ref> Предности вклучуваат сопственостите на фирмата, меѓународно искуство, како и можноста да се развие или [[Портер генерички стратегии|ниска цена]] или [[Портер генерички стратегии|диференцирани производи]]. Локациските предности на одреден пазар се комбинација на трошоци, [[гап анализа|потенцијал на пазарот]] и [[Финансиски ризик|ризик за инвестирање]] . Предностите на [[Интернационализација|интернационализацијатаинтернационализација]]та се придобивки од задржување на [[Основна компетентност|основната компетентност]] во компанијата и нејзино поставување преку синџирот на вредност наместо да се [[лиценца|лиценцира]], [[Надворешни извори|аутсорсне]] или продаде.
 
Во однос на [[Електрична парадигма|еклектичната парадигма]], компаниите со слаби предности на сопственост не влегуваат на странски пазари. Доколку компанијата и нејзините производи се опремени со предност на сопственоста и предност на интернализација, тие влегуваат преку режими со низок ризик, како што е извозот. Извозот бара значително помалку инвестиции од другите режими, како што се [[Странски директни инвестиции|директни инвестиции]] . Помалиот ризик на извозот обично ја намалува [[Стапка на поврат|стапката на поврат]] на продажбата наспроти другите режими. Извозот им овозможува на менаџерите да вршат контрола на производството, но не им дава можност да вршат исто толку контрола на маркетингот. Извозник пријавува разни посредници за управување со [[маркетинг менаџмент и маркетинг активности]] . Извозот има влијание и врз економијата. Бизнисите извезуваат стоки и услуги таму каде што имаат конкурентска предност. Ова значи дека тие се подобри од која било друга земја во обезбедувањето на тој производ или имаат природна способност да произведуваат или поради нивната клима или географска положба итн.<ref name=":2">{{Наведена мрежна страница|url=https://www.thebalance.com/exports-definition-examples-effect-on-economy-3305838|title=3 Ways Countries Increase Exports.|last=analysis|first=Full Bio Follow Linkedin Follow Twitter Kimberly Amadeo has 20 years of experience in economic|last2=Amadeo|first2=business strategy She writes about the U. S. Economy for The Balance Read The Balance's editorial policies Kimberly|work=The Balance|language=en|accessdate=2020-09-21}}</ref>
 
== Недостатоци ==
Извозот може да не биде остварлив, освен ако не се најдат соодветни локации во странство.<ref name="washington">{{Наведена книга|title=International business : competing in the global marketplace|last=Washington|first=Charles W. L. Hill, University of|date=2015|isbn=978-0-07-811277-5|edition=Tenth edition.|page=454}}</ref>
 
Големите трошоци за транспорт можат да го направат извозот неекономичен, особено за набавни производи.<ref name="washington">{{Наведена книга|title=International business : competing in the global marketplace|last=Washington|first=Charles W. L. Hill, University of|date=2015|isbn=978-0-07-811277-5|edition=Tenth edition.|page=454}}</ref>
 
Друг недостаток е што трговските бариери можат да го направат извозот неекономичен и ризичен.<ref name="washington">{{Наведена книга|title=International business : competing in the global marketplace|last=Washington|first=Charles W. L. Hill, University of|date=2015|isbn=978-0-07-811277-5|edition=Tenth edition.|page=454}}</ref>
 
За [[Мали и средни претпријатија|малите и средни претпријатија]] (МСП) со помалку од 250 вработени, извозот е генерално потежок отколку да се тргува на домашниот пазар. Непознавањето на [[Регулатива на трговијата|трговските регулативи]], културните разлики, различните јазици и [[Девизен пазар|девизните]] ситуации, како и оптоварувањето на ресурсите и вработените, го комплицираат процесот. Две третини од извозниците на МСП остваруваат само еден странски пазар.<ref>Daniels, J., Radebaugh, L., Sullivan, D. (2007). International Business: environment and operations, 11th edition. [[Prentice Hall]]. {{ISBN|0-13-186942-6}}</ref>
 
Извозот исто така може да ја девалвира локалната валута за да ги намали цените на извозот. Исто така, тоа може да доведе до воведување тарифи на увезената стока.<ref name=":2">{{Наведена мрежна страница|url=https://www.thebalance.com/exports-definition-examples-effect-on-economy-3305838|title=3 Ways Countries Increase Exports.|last=analysis|first=Full Bio Follow Linkedin Follow Twitter Kimberly Amadeo has 20 years of experience in economic|last2=Amadeo|first2=business strategy She writes about the U. S. Economy for The Balance Read The Balance's editorial policies Kimberly|work=The Balance|language=en|accessdate=2020-09-21}}</ref>
 
== Мотивации ==
Разновидноста на мотиватори за извоз може да доведе до пристрасност во изборот. Големината, познавањето на странските пазари и несаканите нарачки ги мотивираат фирмите да имаат специфични димензии (истражувачки, надворешни, реактивни).<ref name=":0">{{Наведена книга|title=Government export promotion: A global perspective|last=Seringhaus|first=F. R|publisher=Routledge|year=1990|isbn=0415000645|pages=1}}</ref><ref name=":1">{{Наведено списание|last=Stouraitis|first=Vassilios|last2=Boonchoo|first2=Pattana|last3=Mior Harris|first3=Mior Harun|last4=Kyritsis|first4=Markos|date=2017|title=Entrepreneurial perceptions and bias of SME exporting opportunities for manufacturing exporters: A UK study.|url=https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/JSBED-03-2017-0095/full/html|journal=Journal of Small Business and Enterprise Development|volume=24|issue=4|pages=906–927|via=}}</ref>
 
== Макроекономија ==
Во [[Макроекономија|макроекономијатамакроекономија]]та, нето-извозот (извоз минус увоз) е компонента на [[Бруто -домашен производ|бруто домашниот производ]], заедно со домашната [[Потрошувачка|потрошувачкатапотрошувачка]]та, [[Инвестиции (макроекономија)|физичките инвестиции]] и [[Државни трошоци|државните трошоци]]. Странската побарувачка за извоз на една земја зависи позитивно од приходите во странски земји и негативно од силата на валутата на земјата производителот (т.е. од тоа колку е скапо за странските клиенти да купуваат [[Валута|валута на]] земјата производител на [[Девизен пазар|девизниот пазар]] ).
 
== Наводи ==
{{Наводи|30em}}
 
[[Категорија:Меѓународна трговија]]
[[Категорија:Превоз и достава на стоки]]

Прегледник