Разлика помеѓу преработките на „Архитектонски поредок“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
→‎Делови на столбот: Правописна исправка, replaced: често пати → честопати
с (clean up, replaced: Ренесансаренесанса)
с (→‎Делови на столбот: Правописна исправка, replaced: често пати → честопати)
Целосниот столб и первазот се состојат од неколку различни делови. ''Стилобатот'' е рамен плочник на кој се поставуваат столбовите. Врз стилобатот доаѓа ''плишот,''кој е квадратен или кружен блок кој го сочинува најдолниот дел од основата. Нагоре доаѓа остатокот од основата: еден или повеќе кружни [[ѕиден украс|ѕидни украси]] со профили. Чести примери се конвексниот ''[[тор]]'' и конкавната ''скотија,'' одвоени од филае или појаси.
 
На врвот на основата, ''оската'' се поставува вертикално. Трупот по облик е цилиндричен, долг и тесен. Тој често патичестопати се декорирал со веертикални зарези. Трупот е поширок при дното отколку при врвот, заради ''[[ентаза]]'', која почнува од третината нагоре. Така, столбот е незабележлино потенок при врвот.
 
''Капителот'' стои врз трупот. Тој служи како носач на товарот и ја концентрира тежината на первазот, но пред сѐ игра естетска улога. Наједноставниот облик на кепител е дорскиот, кој се состои од три дела. ''Околувратникот'' е продолжение на трупот, но визуелно е поделен од еден или повеќе жлебови. ''Екинусот'' лежи врз вратникот. Тој е кружен блок кој е испапчен нанадвор кон врвот за да го поддржува [[Абакус (архитектура)|''абакусот'']], кој е блок со квадратен или друг облик кој пак го крепи первазот.

Прегледник