Разлика помеѓу преработките на „Планетите во астрологијата“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
+Сатурн
(с)
(+Сатурн)
 
==Сатурн==
[[Image:Rubens saturn.jpg|170px|thumb|left|''Сатурн го јаде својот син'', [[Рубенс]] (1636), Мадрид, Прадо]]
===Астрономски податоци===
[[Сатурн]] е џиновска [[планета]] која орбитира околу Сонцето[[Сонце]]то на далечина од 886 милиони милји, во период од 29 ½ години. Не е многу помал од [[Јупитер]], со среден дијаметар од 75.000 милји.
 
Најчудната карактеристика на Сатурн се неговите прстени (има 4 прстени), кои што се составени од милиони делови што се вртат во рамнината на екваторот на планетата. Сатурн ротира еднаш во 10 часа и 14 минути, а оваа брза ротација предизвикува сплескување на половите. Многу е сличен на Јупитер.
 
Кога [[Галилео Галилеј]] го видел првпат преку [[телескоп]] во [[1610]] година, не можел да ги види убаво прстените. Прстените прв ги видел холанџанецот[[Холандија|холанѓанецот]] Хјугенс во [[1655]] година, којшто ги опишал како „сплескани прстени, кои никаде не ја допираат планетата“.
 
Сатурн има 11 сателити[[сателит]]и, кои се наоѓаат после системот на прстените. Најголемиот од овие сателити е наречен Титан, и е најголемата месечина во [[Сончев систем|Сончевиот систем]].
 
===Митолошки и астролошки податоци===
Сатурн е стариот татко на времето, Косачот. Раните цивилизации го поврзувале богот Сатурн со времето, темнината, смртта и раздорот, но после грчко-римските времиња, тој е бог на општествениот поредок, на сезоните и на земјоделството, преставен како жнеач со коса. Ова има длабока асоцијација, бидејќи „оној што сее, тој и ќе коси“, па оттука се дошло до концептот за небесната правда. Постарите астролози му припишувале лоши карактеристики. Сепак, онаму каде што Јупитер проширува, Сатурн собира, и со тоа се постигнува неопходниот баланс.
 
 
 
 
[[Астрологија|Астролошкиот]] симбол на Сатурн е [[Image:Saturn symbol.svg|22px]].
 
==Уран==

Прегледник