За природата на нештата: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
→‎Цел: Правописна исправка, replaced: три пати → трипати
с (→‎Цел: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга)
с (→‎Цел: Правописна исправка, replaced: три пати → трипати)
 
=== Цел ===
Лукретиј Кар му ја пишува поемата на ‘Мемиј’, кој може да е Гај Мемиј кој во 58&nbsp;г. п.н.е. бил претор, судски служител кој посредувал во спорови меѓу граѓаните и власта.<ref name="Englert2003">{{Наведена книга|author=Walter Englert|title=Lucretius: On the Nature of Things|url=https://books.google.com/books?id=ccUmAQAAIAAJ|accessdate=8 December 2012|year=2003|publisher=Focus Pub./R. Pullins|isbn=978-0-941051-21-7|page=xii}}</ref> Постојат повеќе референци за ‘Мемиј’ низ поемата во разни контексти во преводот како ‘мој Мемиј’ или ‘почитуван Мемиј’. Според честото повторување во поемата, можно е главната цел на делото да биде со неа да му помогне на Гај Мемиј да се ослободи од натприродното и стравот од смртта и да му помогне при достигнувањето на [[атараксија]] преку изложување на филозофскиот систем на Епикур кој Лукретиј Кар го глорифицира како јунак на оваа епска поема. Сепак, целта на поемата е предмет на многу научни дебати. Лукретиј Кар четири пати во поемата го споменува Мемиј по име во првата книга, три патитрипати во втората, пет пати во петата, но воопшто не го спомнува во третата, четвртата и шестата книга. Поради оваа дискрепанца, некои сметаат дека првата верзија на поемата била напишана за општо читателство, додека подоцна Лукретиј Кар ја уредил посебно за Мемиј. Сепак, името на Мемиј е поврзано со низа клучни стихови во поемата затоа оваа хипотеза најчесто се отфрла.<ref>Bruns, Lukrez-Studien (Freiburg, J.C.C. Mohr, 1884)</ref>
 
== Историја на ракописите ==

Прегледник