Охридска пастрмка: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
== Подврсти ==
'''Охридската пастрмка''' се јавува во три подврсти и тоа:
* '''[[Летница''']] ({{lang-la|Salmo letnica Balcanicus}}) - се мрести на зима
* '''[[Струшка пастрмка''']] ({{lang-la|Salmo letnica Typicus}}) - се мрести на зима, а меѓу мрестењето на оваа раса и расата S.L.Baclanicus (струшка) има разлика од барем еден месец.
* '''[[Охридска белвица''']] ({{lang-la|Salmo letnica Aestivalis}}) - се мрести на лето периодот од мај до јули
 
== Опис и градба ==
'''Охридската пастрмка''' се разликува од [[поточна пастрмка|поточната пастрмка]] по сплеснатото тело, по малата глава и ѕвездестите сиви пеги по телото. Бојата на месото е кај некои бела, а кај некои розевкаста.
 
== Навики, живеалиште, распространетост ==
'''Охридската пастрмка''' е ендемнаендемски рибнавид врстариба на [[Балкан]]от и во Европа. Таа е најблизок потомок на врститевидовите што живееле на тоа подрачје уште од периодот на [[терциер]]от.
 
'''Охридската пастрмка''' секогаш живее во [[Охридско Езеро|Охридското Езеро]]. Денот го поминува во длабочините и на места што се доста оддалечени од брегот, а на површината на водата испливува навечер, кога лови муви. Понекогаш приоѓа до самиот брег, во плитките води, барајќи храна од подводните растенија.
 
'''[[Охридска белвица|Охридската белвица''']] се наоѓа само во најдлабоките места на езерото и тоа до 200 метри, и се мрести на зима како поточната пастрмка. СеСè почесто се лови, па се претпоставува дека иѝ се заканува истребување.
 
== Размножување ==
'''Охридската пастрмка''' се мрести од март до мај, а мелезите се настанати со вкрстување на [[поточна пастрмка|поточната]] и охридската пастрмка, кои по телото имаат наизменично распоредени црвени округли и сиви ѕвездести пеги како летницата.
 
== Наводи ==

Прегледник