Разлика помеѓу преработките на „Полн агол“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 8 бајти ,  пред 1 година
с
Исправка на датумски формат, replaced: accessdate=декември → accessdate=1 декември (4)
с (clean up, replaced: Декември → декември (4))
с (Исправка на датумски формат, replaced: accessdate=декември → accessdate=1 декември (4))
| support = самостоен
}}
Во елементарната [[геометрија]], '''полн агол''' е [[агол]] чија ротација е цела кружница. Значи, двата краци на полн агол се совпаѓаат и самиот агол е една полуправа (види и [[празен агол]]). Кружниот лак со што се означува полн агол е кружница. Внатрешниот дел од полн агол е целата рамнина.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.cut-the-knot.org/Curriculum/Geometry/Angle.shtml|title=Angles|last=Bogomolny|first=A.|year =2010|language=англиски|accessdate=1 декември 2013}} интерактивeн</ref>
*Полн агол има триста и шеесет [[степен (агол)|степен]]и, односно 360<sup>o</sup>.
*Полн агол има 2&pi; [[радијан]]и, односно е еднаков на 2&pi;.
*Kонструкција на полн агол: Се црта полуправа која не мора да е хоризонтална, со зголемена почетна точка (темето). Се црта кружница чиј центар е точката. До кружницата се пиши означување како на пример &alpha;=360&deg;.
*Бидејќи при цртање, агли се повторуваат за секој 360<sup>o</sup>, т.е. за секоја целосна ротација околу кружницата, често пати
** Се смета дека полн агол е истиот агол како [[празен агол]]=0<sup>o</sup> и се пиши: 0<sup>o</sup>=360;<sup>o</sup>.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://mathforum.org/library/drmath/view/64382.html|title=Zero Degree and 360 Degree Angles|publisher=Math Forum|year=2003|language=англиски|accessdate=1 декември 2013}}</ref>
** Kомпјутерски апликации го цртат полн агол од 360<sup>o</sup> како празен агол (решение за ова во [[Геогебра]] е да се користи 359.99<sup>o</sup>).
 
*Во [[тригонометрија]]та, соодветниот триаголник во [[единична кружница|едничната кружниа]] со полн агол е ''дегенериран'' правоаголен триаголник. (Дегенериран триаголник е триаголник каде што едната страна има нула должина така да е ''сплеснат''. Автроматско, внатрешните агли на дегенериран триаголник се 90<sup>o</sup>, 90<sup>o</sup>, и 0<sup>o</sup>. Дегенерирани триаголници се наоѓа при празен 0<sup>o</sup>, прав 90<sup>o</sup>, рамен 180<sup>o</sup>, 270<sup>o</sup> и полн 360<sup>o</sup> агол.)
 
Кај полн агол, крајната точка на хипотенузата ''c'' е (1,0) (исто како при [[празен агол]]). Оваа точка лежи на (позитивниот дел од) ''х''-оската. Значи крајната точка на легната (соседната) страна ''b'' e (1,0), оваа легната страна и хипотенузата се преклопуваат и ''b''=1. Триаголникот нема висинa, односно спротивната страна ''a''=0. Се разбира дека хипотенузата е радиус ''c''=1 (види слика).<ref>{{Наведена мрежна страница|last1=Weisstein|first1=Eric W.|title=Trigonometry Angles--0|publisher=From MathWorld--A Wolfram Web Resource|url=http://mathworld.wolfram.com/TrigonometryAngles0.html|language=англиски|accessdate=1 декември 2013}}</ref>
 
<div style="margin-left:15px">
 
== Надворешни врски ==
*{{Наведена мрежна страница|url=http://mathforum.org/library/drmath/view/62997.html|title=Angles as turns: How can angles be negative?|year=2010|year=2003|language=англиски|accessdate=1 декември 2013}}
*{{Наведена мрежна страница|url=http://www.mathopenref.com/trigangle.html|title=Angles (trigonometry)|year=2010| publisher =Math Open Reference|year=2009|accessdate=December 2013}} interactive
 

Прегледник