Разлика помеѓу преработките на „Помош:Разговорна страница“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
с (Bjankuloski06 ја премести страницата Помош:Страница за разговор на Помош:Разговорна страница: Поуредно)
{{Напатствие|ВП:СР}}
 
'''СтранициРазговорните за разговорстраници''' се посебен типвид на википедијавикипедиски статиистраници, кои се користат за дискусија на промените што се прават во соодветните „главни“ статии.
Сите Википедија статии, кориснички страници, предлошки итн имаат своја '''разговорна страница за разговор'''.
 
* '''Разговор за статии''' се користи за дискутирање на промените што се прават на конкретната статија.
* '''Разговор за кориснички страници''' се користи за оставање пораки на корисниците. Кога ќе напишете нешто на нечија разговорна страница за разговор, кога тој корисник ќе се логира на Википедија ќе му се покаже порака: '''Имате нови пораки''' на врвот на секоја Википедија страница, се дури не ја отворат својата разговорна страница за разговор.
* '''ВикипедијаВикипедиските разговорни страници за разговор''' се користат за дискусија на постоечки и развивани начела (политики), насоки (водичи) и предлози.
 
Врската '''Разговор''' води кон страница во истиот [[Wikipedia:Именски простор|именски простор]] како и статијата, корисничката страница, или шаблонот со дополнително „Разговор“ пред двете точки, пример: ''Разговор:Википедија'', ''Разговор:Македонија'' итн.
 
== Основни правила за сите страниразговорни за разговорстраници ==
* '''Потпишувајте ги вашите коментари!''' - Можете да користите три или четири тилди (како <nowiki>~~~</nowiki> и <nowiki>~~~~</nowiki>), кои [[Помош:Автоматска конверзија на викитекст|автоматски се конвертираат]] во вашето корисничко име или IP адреса.
** ''ЛогирајтеНајавете се.
* '''Користете кохерентно форматирање.
** ''Копирајте ги форматирањата од други корисници.
** ''Не го индентирајтевовлекувајте текстот.
** ''Пишувајте средни до големи блокови текст (т.е. не параграфи со една реченица).
* ''Бидете цивилизирани постојано.
 
== Употреба ==
:''Забелешка: СтраницитеРазговорните за разговорстраници треба да бидат почетно место за разрешување на разни проблеми.
На Википедија, целта на страницитеразговорните за разговорстраници е да помогнат во унапредувањето на главната статија, од енциклопедиска гледна точка. Во неа се поставуваат сите прашања, забелешки, некои појаснувања, аргументи за промена на некој текст и коментари за статијата.
 
Користете ги страницитеразговорните за разговорстраници за енциклопедиски цели, а не само за расправање и лични дискусии. Со други зборови, дискутирајте за статијата, а не за темата.
 
== Форматирање ==
|}
 
== Кориснички страниразговорни за разговорстраници ==
Сите корисници имаат соодветна разговорна страница за разговор. Доколку имате нови коментари во вашата разговорна страница за разговор ќе ви се појави пораката „Имате нови пораки“ на врвот на секоја Википедија страница.
 
За да оставите порака на друг корисник во неговата разговорна страница за разговор, кликнете на '''Разговор''' кога ја гледате неговата корисничка страница. Во листата на Скорешни промени можете директно да влезете на нечија разговорна страница за разговор со кликнувањестискање на (Разговор) до името на корисникот.
 
== Начин на однесување ==
=== Дали можам да правам што сакам на мојата разговорна страница за разговор? ===
Повеќете корисници ги третираат личните разговорни страници за разговор како обични и ги архивираат содржините повремено во лична подстраница.
 
Слободно уредете ја вашата лична страница според вашиот вкус, но имајте во предвид дека вашата странаразговорна за разговорстраница служи пред се за комуникација на други корисници со вас. Некој може да се налути ако неможе да ја користи за таа намена.
 
== Како да се одржува двонасочен разговор ==
Ако пишувате поврзани пораки на повеќе лични разговорни страници за разговор, добиениот текст ќе биде тежок за следење. Еве два система како да ги направите ваквите текстови почитливи:
 
* Копирајте го текстот на кој одговарате во странатаразговорната за разговорстраница на другиот корисник. Вашиот одговор оставете го веднаш под него и назабете го за да се познава.
* ''Или:'' Оставете порака на вашата странициразговорна за разговорстраница дека ќе пратите одговор таму освен ако тие не побараат поинаку. Ова правете го во конверзации кои не сте ги започнале вие.
* Набљудувајте ја страницатаразговорна за разговорстраница на соговорникот и кажете му дека може да одговори таму. Ова правете го во конверзации кои ги почнувате ''вие''.
 
== Други забелешки ==
* Освен специјалните страници, сите именски простори имаат соодветен именски простор за разговор. Сите страни во именскиот простор за разговор имаат префикспретставка ''Разговор:'' пред името на соодветната статија. Пример, страницитеразговорните за разговорстраници од главниот именскиот простор имаат префикс ''Разговор:'', а за личните страници ''Разговор_со_корисник:''.
 
* [[Спам|Спамирањето]] е крајно непрепорачливо.
 
== Поврзано ==
*[[Помош:Архивирање на разговорна страница за разговор]]
*[[m:Help:Talk page]] {{en}}
 

Прегледник