Википедија:Бидете храбри во ажурирањето на страниците: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
Јазична исправка, replaced: страницата за разговор → разговорната страница (5)
с (→‎Категории и предлошки: Јазична исправка, replaced: серверите → опслужувачите using AWB)
с (Јазична исправка, replaced: страницата за разговор → разговорната страница (5))
Во многу такви случаи текстот кој го гледате е создаден по долги и макотрпни преговори помеѓу википедијанци со различни животни позадини и ставови. Невнимателни промени на една таква статија се слични на чепкање во осило, и другите уредници на страницата може да реагираат налутено.
 
Доколку сакате да уредувате статија на контроверзна тема, најдборо е најпрвин да ја прочитате статијата во целост, коментарите во страницатаразговорната за разговорстраница и да ја погледате [[Помош:Историја на страница|историја на страницата]] за да имате увид во тоа како статијата станала таква каква што е и кој е нејзиниот моментален статус. Исто така вреди да се прочитаат некои поврзани статии, бидејќи она што го сметате за проблем или испуштено може да ви се чини сосема в ред по проследувањето на поврзаните статии.
 
Доколку очекувате или се соочувате со несогласувања со вашата верзија на статијата, и сакате да промените или избришете нешто содржајно во текстот, добра идеја е да ги наведете вашите забелешки во страницатаразговорната за разговорстраница една по една, разумно цитирајќи ги спорните фрази, објаснувајќи го своето резонирање и давајќи солидни наводи (референци)... Доколку страната има поврзан ВикиПроект, би било добро и таму да ги споменете вашите предложени промени доколку се содржајни.
Потоа, чекајте одговори најмалку еден ден: корисниците работат на Википедија во слободно време и често неможат да одговорат веднаш. Доколку никој нема забелешки, направете го науменото, но секогаш преместувајте ги големите бришења на страницатаразговорната за разговорстраница и наведувајте ги вашите забелешки, така што другите корисници би можеле да ги сфатат вашите промени и да ја следат историјата на таа страница. Исто така оставајте и [[Википедија:Опис на уредување|опис на уредувањето]] со подробности за промените и причините за нив.
 
{{clear}}
=== Враќање ===
 
''Бидете храбри со придонеси, но не со уништувања.'' Уредувањето е соработка, така што '''храбро уредување''' не е исто што и '''храбро враќање'''. Ова може само да доведе до [[Википедија:Уредувачка војна|уредувачки војни]]. Наместо тоа, користете ја страницатаразговорната за разговорстраница. Едноставна насока за едноставно враќање е дека тоа работи најдобро за, и како такво е замислено како, ''алатка против ЧИСТ вандализам.'' Затоа сочувајте го враќањето само за таа намена! Во случаи кои не се вандализам, некој се труди да биде конструктивен (дури и ако тоа го прави лошо), па дури и ако уредувањето е грешно и глупаво, обично постојат поучтиви и поконструктивни начини да се реши проблемот отколку враќање на изгледот кој ''вие'' мислите дека треба да остане. Значи сега е време да размислите за подобри решенија.
 
Доколку сте во искушение да вратите било што освен чист вандализам, земете воздух длабоко; веројатно е подобро тоа да се дискутира на страницатаразговорната за разговорстраница... или да направите уредување на тоа уредување ... или пак можеби да не правите ништо во следните 24 часа додека не се оладите. Враќањето не е колаборативно уредување, туку евтина кратенка (исто така се јавува проблемот што со враќањето имате ограничен простор за објаснение во „описот“ -- со преконцизно искажување, исказите можат да звучат неучтиво). Внимавајте ова враќање да не биде причина за почеток на [[враќачка војна]]. Доколку започне ваква војна, храброста во уредувањето не е конструктивна, а уште помалку колаборативна. Тоа е наметнуванње на волјата на еден уредник врз волјата на друг и ова никогаш не функционира. Ваквите уредувања имаат многу краток век. „Точноста“ или „вистинитоста“ на уредувањето веќе станува нерелевантно.
 
{{Принципи и напатствија}}

Прегледник