За природата на нештата: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Во третата книгa, општите концепти кои се веќе предложени се применети со цел да се покаже дека виталните и интелектуални принципи, Anima и Animus, се исто толку дел од нас колку што се и нашите органи, но како што тие органи немаат одвоено и независно постоење, така и душата и телото живеат и исчезнуваат заедно. Доказот оди во насока на докажување на безумноста на ужасот од смртта, затоа што со смртта ќе исчезне и секакво чувствување.<ref name=ramsay /> Четвртата книга е посветена на теоријата на [[Сетилни органи|сетилата]], видот, слухот, вкусот, мирисот, спиењето и [[Сон|соништата]] и завршува со расправа за [[Љубов|љубовта]] и [[секс]]от.<ref name=ramsay />
 
Петтата книга се осврнува на потеклото на светот и сите нешта во него, движењето на [[Небесниастрономско телатело|небесните тела]], промената на [[Годишни времиња|годишните времиња]], денот и ноќта, подемот и напредокот на човештвото, општеството, политичките институции и измислувањето на разните уметности и науки кои го облагородуваат животот.<ref name=ramsay /> Шестата книга содржи објаснување на некои од највпечатливите природни појави, особено громот, молњата, градот, дождот, снегот, мразот, студот, топлината, ветрот, земјотресите, вулканите, изворите и местата штетни за животинскиот живот што води до расправа за болестите. Тука тој дава еден опис на големата чума што ја погодила [[Атина]] за време на [[Пелопонеската војна]] и тука книгата завршува. Ненадејниот крај предложува дека Лукретиј Кар не успеал да го заврши уредувањето на поемата пред неговата смрт.
 
=== Цел ===

Прегледник