ГНУ-ова општа јавна лиценца: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
Правописна исправка, replaced: Председател → Претседател using AWB
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==))
с (Правописна исправка, replaced: Председател → Претседател using AWB)
| портал = [https://gnu.org/licenses/gpl.html gnu.org/licenses/gpl.html]
}}
'''ГНУ-овата општа јавна лиценца''' или '''ОЈЛ''' ([[англ.]] ''GNU General Public License'', ''GNU GPL'' или ''GPL'') ја има составено [[Ричард Сталман]] со цел да се употребува во рамките на [[ГНУ]] проектот. Развојот на [[лиценца|лиценцата]]та е смислена како обединување на слични лиценци кои биле користени за пoранешните верзии на ГНУ Имакс (''GNU Emacs'') и други ГНУ програми. Иако лиценците имале слични поставки и цели, тие биле различни и специфични спрема својата програма. Целта на Сталман била да се осмисли една лиценца која би можела да се користи универзално, за било кој [[програмска опрема|програмски]] проект, и на тој начин да се олесни размената и слободното користење на изворниот код меѓу проектите. Првата верзија (''GPL version 1'') е издадена во јануари 1989. Актуелна е втората верзија од 1991 година. Во 2005 година во тек е подготовката на третата верзија.
 
ГНУ-овата општа јавна лиценца ја има следнава структура:
 
Оригиналниот текст можете да го најдете на следниот врска - [http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html].
 
 
<font size="3">'''Напомена'''</font>
<tr>
<td width=38%>
This is an unofficial translation of the GNU General Public License into the Macedonian language. It was not published by the Free Software Foundation, and does not legally state the distribution terms for software that uses the GNU GPL--onlyGPL—only the original English text of the GNU GPL does that. However, we hope that this translation will help Macedonian language speakers understand the GNU GPL better.
</td>
<td width=10%>
</table>
----
 
 
 
== Наслов ==
 
Дозволено е умножување и копирање на дословни примероци на текстот
од ова лиценца, но не е дозволено нејзиното менување.
 
== Вовед ==
Активностите, освен умножување, дистрибуирање и менување, кои не се покриени со ова лиценца се надвор од нејзиниот опсег. Чинот на извршување на програмата не е ограничен и производите на програмата се покриени од ова лиценца само ако нивната содржина претставува творба врз основа на програмата (независно од тоа што извршувањето на програмата ја направила таа творба). Да ли е тоа точно, зависи од тоа што таа програма прави.
 
'''1.''' Вие можете да умножувате и дистрибуирате дословни примероци на изворниот код на програмата штом го добиете, на било кој медиум,
 
под услов да на очигледен и адекватен начин на секоја копија објавите известување за авторските права и порекнување на гаранција; да ги сочувате неразделени сите пораки кои се однесуваат на ова лиценца и на отсутност на било каква гаранција; и на сите други приматели на оваа програма да им дадете една копија на оваа лиценца заедно со програмата.
Хипотетичките команди „покажи w“ и „покажи c“ би требале да ги покажат одветните делови на општата јавна лиценца. Се разбира, командите кои Вие ќе ги користите можат да се наречат и поинаку од „покажи w“ и „покажи c“; тие можат да бидат и кликнувања со глушецот или ставки од менито - било што што одговара на Вашата програма.
 
Вие би требале исто да од Вашиот работодавач (ако работите како програмер) или од Вашето училиште, ако тоа постои, да барате да потпишат „одрекнување од авторските права“ над програмата, ако е тоа потребно. Еве еден пример, имињата се менуваат:
 
Јојодин ДОО, се одрекнува од сите авторски
 
потпис на Тај Кун, 1 април 1989
Тај Кун, ПредседателПретседател на Смена
 
Оваа општа јавна лиценца не дозволува вградување на Вашата програма во неслободни програми во приватна сопственост. Ако Вашата програма е библиотека на под-рутини, Вие можете да сметате дека е покорисно да дозволите да неслободни приватни апликации се поврзуваат со таа библиотека. Ако е тоа вашата желба, употребите ја [[ГНУ-ова ограничена општа јавна лиценца|ГНУ-овата ограничена општа јавна лиценца]] (''GNU Lesser General Public License'').

Прегледник