Разлика помеѓу преработките на „Центрифугална сила“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
Правописна исправка, replaced: кој што → којшто (3) using AWB
с (→‎Weblinks: Отстранување на категорија using AWB)
с (Правописна исправка, replaced: кој што → којшто (3) using AWB)
=== Забрзан референтен систем ===
 
Овие сили се разгледуваат тогаш, кога [[изедначувањето на движењето]] се поставува во еден референтен систем, кој штокојшто самостојно забрзува во спротива од инерцијалниот систем.
 
==== Изведување ====
Производот од масата <math>m</math> и релативното забрзување <math>\vec {a}{\;'}</math> ја дава сумата на дејстувачките сили во овој референтен систем. Тие се собираат од сите надворешни сили.
 
Поимот <math>- m\, \vec \omega \times (\vec \omega \times \vec {r}{\;'})</math> е центрифугалната сила, која што се разгледува кога е применет импулсот во забрзаниот систем. Оваа сила е независна од тоа дали центрипеталната сила е достапна или не. Центрифугалната сила е управена со кружната брзина <math>\vec{\omega}</math> во референтниот систем кој штокојшто е насочен радиално кон надвор. Центрифугалната сила е на оска, која што оди низ почетокот на референтниот систем и покажува кон правецот на кружната брзина, нула кога почетокот на референтниот систем изведува движење по круг. Друга сила е <math>-m\, \vec{a}_{B}</math>
На крај се добива
 
=== Ролеркостер ===
 
Центрифугалната сила е од значење при конструкцијата на [[Ролер костер]], но притоа се посакува да се одбегнат непријатните сили и да се акцентираат оние кои предизвикуваат безтежинска состојба. Пример за тоа е лупингот, односно движењето на железнициата при кое таа прави круг од 360 степени и се достигнува 5g, односно нашето тело е 5 пати потешко/полесно. Затоа [[Вернер Стренгел]] конструкторот на оваа желецница ја развил кривината наречена [[‘’клотоид’’]] или [[ојлерова спирала]] при која полупречникот на кривината е пропорционален со должината на лакот, што придонесува до нежен пораст на инерцијални сили кој штокојшто се случува во количката во која што се возиме. Оваа кривина била претходно и во сообраќајот користена, но се користи и ден денес.
 
=== Употреба во техниката ===

Прегледник