Разлика помеѓу преработките на „Зошто ние Македонците сме одделна нација“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
Правописна исправка, replaced: кои што → коишто using AWB
с (Правописна исправка, replaced: кои што → коишто using AWB)
| isbn =
}}
'''Зошто ние Македонците сме одделна нација''' (познато и како '''Зошто ние Македонците сме посебна нација''') е авторски текст, статија на македонскиот публицист и културен деец [[Васил Ивановски]] потпишан под псевдонимот „Бистришки“<ref name="ReferenceA">''Македониум - антологија на македонската национално-политичка мисла''. (печатен прилог во весникот Дневник по повод 100 години Илинден. Круг, Скопје, 2003. стр.89</ref>. Статијата е издадена во [[декември]] [[1934]] година од страна на Македонскиот народен сојуз во Америка од [[Детроит]] на неговиот четврт конгрес, помеѓу многуте изложувања, реферати и резолуции, откако статијата почнала да излегува во весникот „Македонско знаме“ на почетокот на истата година, кога весникот бил забранет од софиската фашистичко-монархистичка диктатура. Оваа статија претставува една од најголемите и најтемелните докази и изложувања (прокламации) на македонската национална посебност и идентитет напишана од [[Македонци|Македонец]] на почетокот на XX век. Во оваа статија [[Васил Ивановски]] (Бистришки) преку 6 точки темелно ја објаснува и изложува посебноста на [[Македонци|македонскиот народ]], од балканските завојувачи, неговиот [[македонски јазик|јазик]], култура, историја, етногенетскиот процес на неговото создавање и економската засебност на територијата на [[Македонија]], со што ја оправдува и целта на борбата за создавање на независна национална македонска држава.
 
== Делови од статијата „Зошто ние Македонците сме посебна нација“ ==
 
''Одговорот на тоа прашање е пред се од големо политичко значење. Познато е дека, како бугарскиот, така и српскиот и грчкиот империјализам го одрекуваат постоењето на македонската нација. Според првиот „Македонците се најдобриот дел од бугарската нација“. Според вториот „Македонците се чисти Срби“, а според третиот „Македонците се словеногласни Елини“. Така, секој од тие наши поробувачи го „оправдува“ задржувањето под свое ропство на соодветниот поробен дел од нашата татковина и истовремено ги оправдува претензиите за завладување на цела [[Македонија]]<ref>''Македониум - антологија на македонската национално-политичка мисла''. (печатен прилог во весникот Дневник по повод 100 години Илинден. Круг, Скопје, 2003. стр.89<name="ReferenceA"/ref>.''
 
''За да ги разобличиме тие маневри на поробувачите и да покажеме дека тие немаат никакво право над Македонија, да ја попречиме нивната асимилаторска политика и да водиме доследна борба за извојување на правото на самоопределување на македонскиот народ до неговото издвојување од бугарската, српската и грчката империјалистичка држава и неговото обединување во самостојна независна република на работниот македонски народ, ние Македонците треба високо да изјавиме '''дека не сме ниту Срби, ниту Грци, ниту Бугари, туку сме одделна македонска нација која се бори за своето национално ослободување и одделување на своја македонска држава'''. Се разбира тоа не треба да го правиме само од политички причини. Доколку македонската нација не би постоела, не би можеле да говориме за таква. Меѓутоа таа е на лице, и нејзиното постоење треба да им се предочи на сите. На таков начин до голем степен тоа ќе ја олесни нашата националноослободителна борба.<ref>''Македониум - антологија на македонската национално-политичка мисла''. (печатен прилог во весникот Дневник по повод 100 години Илинден. Круг, Скопје, 2003. стр.89<name="ReferenceA"/ref>''
 
''' ''Во Македонија постојат сите елементи на една самостоја македонска нација, со своја територија и економска целост, со свој јазик и општ национален карактер и со своја македонска историја'' '''
'' 2. Економски Македонија претставува една целина одделена од државите што ја владеат. Уште под власта на Турската империја [[Македонија]] тргна патот на својот самостоен развиток, подоцна но независно од Србија, Бугарија и Грција... Со појавата на капиталистичкото стопанство и во Македонија овде се создадоа внатрешни трговски патишта и пазари со еден општ и главен центар - [[Солун]], а не [[Белград]], [[Софија]] или [[Атина]]<ref>''Македониум - антологија на македонската национално-политичка мисла''. (печатен прилог во весникот Дневник по повод 100 години Илинден. Круг, Скопје, 2003. стр.90-91</ref>.''
 
'' 3. '''[[Македонски јазик|Јазикот]] на луѓето што ја сочинуват македонската нација е словенски, со особен дијалект - македонски.''' Тоа е јазик заеднички за нив. Различните провинцијални нијанси во македонскиот јазик се резултат на неизживеаните остатоци од некогашната родовска и феудална испокинатост на Македонија. Меѓутоа провинцијализмот на овој јазик се покрива со еден општ '''македонски словенски дијалект''' по кој секој го разликува Македонецот од Србинот, од Бугаринот, од Русинот и од секој човек од која и да е друга словенска нација. Провинцијалните нијанси во јазикот уште не се ликвидирани дури ни кај најразвиените нации, а не кај македонската нација којашто е национално поробена, не е организирана во своја национална држава и уште не изградила литературен јазик. Освен по дијалектот македонскиот јазик се разликува од српскиот и бугарскиот и по тоа што во него старословенскиот елемент е многу позачуван и содржи повеќе зборови што ги нема во јазиците на соседните други словенски нации<ref>''Македониум - антологија на македонската национално-политичка мисла''. (печатен прилог во весникот Дневник по повод 100 години Илинден. Круг, Скопје, 2003. стр.91</ref>. ''
 
'' 4. Четвртата по ред заедничка особина за луѓето што сочинуваат одделна нација е националниот карактер, во тој број и македонската нација. Еднакви се нивните нарави, обичаи, игри, песни, ора и другите умотворби коишто повеќе или помалку се разликуваат од оние на бугарската, српската и другите словенски нации. '''Елементите на самостојниот национален карактер на Македонците се толку силни, што наспроти националното угнетување во Македонија тие никогаш не престанале да се пројавуваат.''' По вечеринки, свадби, имендени итн. тие постојано се пројавуваат и среде емигрантско-бегалските маси во Бугарија, Америка и секаде каде што има такви<ref>''Македониум - антологија на македонската национално-политичка мисла''. (печатен прилог во весникот Дневник по повод 100 години Илинден. Круг, Скопје, 2003. стр.92</ref>.''
'' '''Целата таа македонска историја не е само пројава на македонската нација, не е само нејзин стремеж кон своја национална држава, туку таа, македонската историја, во исто време е елемент што го дооформува и доопределува самостојниот карактер на македонската нација'''<ref>''Македониум - антологија на македонската национално-политичка мисла''. (печатен прилог во весникот Дневник по повод 100 години Илинден. Круг, Скопје, 2003. стр.97</ref>. ''
 
Статијата [[Васил Ивановски]] - Бистришки ја завршува со последниот краток дел во кој се споменуваат останатите националности кои штокоишто живеат во [[Македонија]], а не спаѓаат во [[Македонци|македонската нација]] (Власите, Евреите, Турците, Грците, Албанците, Србите и Ромите). Бистришки во последниот дел го споменува и нивното учество во национално-ослободителната борба на [[Македонци|македонскиот народ]], со цел нивно слободно национално, економско, рамноправно и проспертитено живеење во новата слободна македонска независна држава.
 
== Наводи ==

Прегледник