Прејди на содржината

Википедија:Бидете храбри во ажурирањето на страниците: Разлика помеѓу преработките

с
(примедби = забелешки :))
 
==…но имајте мерка!==
Новите корисници се вчудоневидени од отвореноста на [[Википедија]] и веднаш почнуваат да ја исползуваат. Тоа е добро. Но ве молиме внимавајте: „бидете храбри во ажурирањето на страниците“ не значи дека можете да правите големи промени или бришења на големи статии на комплексни, контраверзни теми со долга историја, како да речеме [[Израелско-палестински конфликт]] или [[абортус]], пред внимателно да разгледате што преуредувате. Покрај ова, големи промени на [[Википедија:ОдбраниИзбрани статии|ОдбраниИзбрани статии]], кои се се општоприфатени како најдобрите статии на Википедија за нивната целосност, точност и неутралност не е добра идеја.
 
Во многу такви случаи текстот кој го гледате е создаден по долги и макотрпни преговори помеѓу википедијанци со различни животни позадини и ставови. Невнимателни промени на една таква статија се слични на чепкање во осило, и другите уредници на страницата може да реагираат налутено.
13.850

уредувања