Разлика помеѓу преработките на „Трета египетска династија“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
Стилска исправка, replaced: Антички Египет → Стар Египет (3) using AWB
с (Стилска исправка, replaced: Антички Египет → Стар Египет (3) using AWB)
[[Податотека:Templo de Zoser en Saqqara.jpg|thumb|Храм за погреби на [[Џосер]] во [[Сакара]]]]
'''Третата династија на [[Древен Египет|древниот Египет]]''' е првата династија на [[Старо Кралство|Старото Кралство]]. Други династии на Старото Кралство ги вклучуваат Четвртата, Петтата и Шестата династија. Главниот град во периодот на Старото Кралство бил во [[Мемфис (Египет)|Мемфис]].
 
== Преглед ==
По турбулентните последни години од [[Втора египетска династија|Втората династија,]] кога можеби имало и граѓанска војна, Египет стапил под власта на [[Џосер]], што го означува почетокот на Третата династија.<ref name="DH"> Додсон, Хилтон, ''Целосните кралски семејства на АнтичкиСтар Египет'', 2004 </ref> И Торинскиот папирус и Списокот на кралеви од Абидос набројуваат пет кралеви,<ref name="Wilkinson"> Тоби Ај Вилкинсон, ''Ран Династик Египет'', Руутлеј, 2001 </ref> а Таблетот од Сакара само четири.
 
* Во Торинскиот список се дадени: Небка, Џосер, Џосерти, Худефа I и Хуни
* Список на кралеви од Абидос ги дава: Небка, Џосер, Тети, Седјес и Неферкаре
* Таблетот од Сакара ги дава: Џосер, Џосертети, Небкаре и Хуни
 
Археолошките докази покажуваат дека [[Касехемви]], последниот владетел на Втората династија, бил наследен од Џосер, кој во тоа време бил запишан само со неговото претпоставено [[Хор (бог)|Хорусово име,]] Нетјерихет. Наследник на Џосер бил Сехемхет, чие хебти име било Џезерти. Последниот крал на династијата е Хуни. Постојат три преостанати Хорусови имиња на познати владетели од третата династија: Санахт, Каба и можеби Кахеџет. Еден од овие тројца имал небти име Небка.<ref name="Wilkinson"> Тоби Ај Вилкинсон, ''Ран Династик Египет'', Руутлеј, 2001 </ref>
 
Сличен предизвик е датирањето на третата династија. Шо ги дава датумите приближно 2686 до 2613 г. п.н.е.<ref>{{Наведена книга|title=The Oxford History of Ancient Egypt|publisher=Oxford University Press|year=2000|isbn=0-19-815034-2|editor-last=Shaw|editor-first=Ian|page=480}}</ref> Списокот на кралеви од Торино сугерира вкупно 75 години за третата династија. Бејнс и Малек ја поставуваат третата династија во годините 2650 - 2575 г. п.н.е.,<ref name="Wilkinson"> Тоби Ај Вилкинсон, ''Ран Династик Египет'', Руутлеј, 2001 </ref> а Додсон и Хилтон династијата ја датираат 2584 - 2520 г. п.н.е. Не е невообичаено овие проценки да се разликуваат за повеќе од еден век.<ref name="DH"> Додсон, Хилтон, ''Целосните кралски семејства на Антички Египет'', 2004 </ref>
 
== Владетели ==
[[Фараон|Фараоните]]ите од Третата династија владееле околу седумдесет и пет години. Редот на кралевите даден овде е според Вилкинсон.<ref name="Wilkinson"> Тоби Ај Вилкинсон, ''Ран Династик Египет'', Руутлеј, 2001 </ref> Бројот на години како крал е според Додсон и Хилтон. Според нив, династијата траела само 64 години.<ref name="DH"> Додсон, Хилтон, ''Целосните кралски семејства на Антички Египет'', 2004 </ref>
{| class="wikitable" style="text-align:center"
|+ '''Династија III фараони'''
| [[Џефатнебти]] <br /> [[Мересанх I]]
|}
Додека Мането го наведува Нехерофес, а во списокот на кралево од Торино се наведува како Небка (или Санахт), како прв [[фараон]] од Третата династија,<ref name="Wilkinson"> Тоби Ај Вилкинсон, ''Ран Династик Египет'', Руутлеј, 2001 </ref> многу современи египтолози веруваат дека [[Џосер]] бил првиот крал на оваа династија, посочувајќи дека некои претходници на Куфу кои се спомнуваат во папирусот Весткар, сугерираат дека Небка треба да се постави меѓу Џосер и Хуни, но не пред Џосер. Уште поважно, печатите кои го содржат името Џосер биле пронајдени на влезот во гробницата на Касехемви во Абидос, што покажува дека бил Џосер, наместо Санахт, оној кој го погребал и го наследил овој крал.<ref name="Wilkinson" /> Пишувачот на списокот на кралеви од Торино го запишал името на Џозер со црвено мастило, што укажува на тоа дека античките Египќани признаваат историско значење на овој крал во нивната култура. Во секој случај, Џозер е најпознатиот крал на оваа династија, кој му дозволил на својот везир [[Имхотеп]] да ја изгради најраната [[Пирамида (архитектура)|пирамида]], [[Џосерова пирамида|Џосеровата пирамида]].
 
Според некои проучувачи Имхотеп живеел во времето на фараонот Хуни. Малку се знае со сигурност за Сехемхет. Сепак, се верува дека Каба веројатно ја изградил [[Слојна пирамида|Слојната пирамида]] на Завит ел'Арјан .

Прегледник