Разлика помеѓу преработките на „Чикашки универзитет“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
→‎Основање - 1910-тите години: Јазична исправка, replaced: Њу Јорк → Њујорк using AWB
с
с (→‎Основање - 1910-тите години: Јазична исправка, replaced: Њу Јорк → Њујорк using AWB)
 
Церемонија во минатото за доделување на дипломи на Универзитетот во Чикаго.
 
 
1920-тите до 1980-тите
Во 1929 година петиот претседател на Универзитетот, Роберт Мајнард Хучхинс настапил на сцена. Универзитетот поминал низ многу промени за време на неговиот 24 годишен мандат. Хучхинс го отстранил универзитетскиот фудбал од Универзитетот во обид да ја потцени атлетиката наспрема академиите, ја вовел наставната програма за додипломски студии по слободна уметност позната како Заедничко срце и ја организирал Универзитетската дипломска работа во нејзините денешни четири дивизии. Во 1933 година Хучхинс предложил неуспешен план да се соединат Универзитетот во Чикаго и Северозападниот Универзитет во еден универзитет. За време на неговото раководење болниците од Чикаго Универзитетот ( денес наречени медецински центар на Чикаго Универзитетот) завршиле со градење и ги примиле своите први студенти и бил создаден Комитет за општествени размислувања.
 
Парите што биле собрани за време на 1920-тите години и финансиската подршка од организацијата на Рокфелер му помогнале на универзитетот да опстане за време на Големата економска криза. За време на Втората Светска Војна, Универзитетот остварил значаен придонес во проектот Менхетен. Универзитетот бил местото на првата изолација на плутониум и создавањето на првата вештачка само снабдувачка нуклеарна реакција од Енрико Ферми во 1942 година.
 
Тимот од Чикаго Универзитетот што работел на создавање на првата светска само снабдувачка нуклеарна реакција направена од човек, со Енрико Ферми во првиот ред.
 
 
На почетокот на 1950-тите, студентските пријавувања опаднале како резултат на зголемениот криминал и сиромаштија во Хајд Парк околината. Како одговор на тоа, Универзитетот станал најголемиот спонзор на контраверзалниот проект за обнова на Хајд Парк кој длабоко влијаел на архитектурата на околината и уличниот план.
 
Во 1978 година, Хана Холборн Греј, тогашната деканка и претседателка на Универзитетот во Јеил, станала претседател на Универзитетот во Чикаго каде што работела 15 години.
 
 
1990-тите до 2000 година
 
Во 1999 година, тогашниот претседател Хуго Соненшејн објавил планови за одмарање од прославениот универзитетски основен предмет, намалувајќи го бројот на курсеви што се бараат од 21 на 15. кога Њу ЈоркЊујорк Тајмс, Економист и други весници ја одбраа оваа приказна Универзитетот стана главна тема на разговор во државното образование. Промените биле целосно спроведени, но контроверзноста одиграла улога во одлуката на Соненшејн за да си даде оставка во 2000 година.
 
Во минатата декада универзитетот започнал со проекти кои вределе милионски суми. Во 2008 година, Универзитетот во Чикаго објавил план за основање наМилтон Фридман Институтот. Институтот ќе чини околу 200 милиони долари и ќе ја заземе зградата на Чикаго Теолошката Семинарија. Некои членови на факултетот и студенти потпишале периција против овие планови. Во истата година, донаторот Дејвид Г. Бут донирал 300 милиони долари на универзитетската школа за бизнис Бут, која е најголем подарок во историјата на универзитетот и најголем подарок во кое било бизнис училиште. Во 2009 година, планирање или изградба на неколку нови згради, половина од кои чинеа 100 милиони долари или повеќе беа во тек.
 
Неодамнешна кампања од две милијарди долари му донесе дополнителни трошоци на кампусот, вклучувајќи го и свеченото откривање на Макс Палевски заедничкиот стамбен објект, Стамбениот хол во јужниот кампус, Жералд Ратлер спортскиот центар, нова болница и нова зграда за природни науки. Моменталните проекти во изградба вклучуваат: Џул и Гвен Кнап центарот за биомедецинско истражување, медецински истражувачки центар, како и дополнителни доградби на медецинскиот кампус при медецинскиот центар во Чикаго Универзитетот.
 
 
Кампуси
 
Старите згради на Универзитетот во Чикаго со универзитетски готски стил како кај Оксфордскиот Универзитет. На пример Мајкал Тауер во Чикаго (лево) е изградена според Оксфордската Магдален (десно).
 
 
По 1940-тите универзитетскиот готски стил на кампусот започнал да дава и правци на модерни стилови. Во 1955 година, Ееро Саариен бил најмен за да развие втор главен план кој довел до изградба на згради северно и јужно од Мидвеј, вклучувајќи го и Лерд Бел правниот четириаголник (комплекс дизајниран од Саариен), серија на згради за уметност, зграда дизајнирана од Лудвиг Мие ван дер Рох за универзитетското училиште за општествена услужна администрација и Ренгестиен библиотеката најголемата зграда во кампусот, брутална структура дизајнирана од Волтер Нетч од фирма од Чикаго Скидмор, Оуинг и Мерил. Друг главен план, дизајниран во 1999 година и модернизиран во 2004 година, го изработил Жерард Радер спортскиот центар (2003 година), Макс Палевски
 
Жералд Ратнер спортскиот центар отворен во 2003 година и дизајниран од Цезар Пели е дом на одбојкарски, боречки, пливачки и кошаркарски тимови при Универзитетот во Чикаго.
 
 
Сателитски кампуси
 
Универзитетот во Чикаго исто така има простории и надвор од кампусот. Универзитетската школа за бизнис Бут има кампуси во Сингапур, Лондон и во центарот на Стритервил, маало во Чикаго. Центарот во Париз, кампус кој се наоѓа на левиот брег на реката Сена во Париз е домаќин на неколку додипломски и дипломски студиски програми. Универзитетот во Чикаго исто така отвори нов центар во Бејинг есента во 2010 година.
 
 
Администрации и финансии
 
Универзитетското потпомагање е 11-то по големина помеѓу Американскиот образовни институциии системот на државните универзитети во 2008 година и во Јули 2010 година има вредност од 5.578 милијарди долари.
 
 
Академии
 
WM државен универзитет 13
 
 
Академското тело на Универзитетот во Чикаго е составено од колеџ, четири поделени дипломски истражувања, шест професионални училишта и училиштето Грахам за главни студии (продолжително образовно училиште). Универзитетот исто така содржи и библиотекарски систем, Универзитетот во Чикаго прес, лабораториски училишта при Универзитетот во Чикаго и медецинскиот центар при Универзитетот во Чикаго и е во тесна врска со многубројни независни академски институции, вклучувајќи ги Фермилаб и Аргон државната библиотека. Универзитетот е акредитиран од високо образовна комисија од северната централна групација за колеџи и училишта.
 
Универзитетот работи на четврт систем во кој една академска година е поделена на четири тромесечја: летно (Јуни-Август), есенско (Септември-Декември), зимско (Јануар-Март) и пролетно (Април-Јуни). Постојаните додипломски студенти земаат три од четирите курсеви секоја четвртина за приближно единаесет недели пред да започне нивниот академски распуст. Најчесто учебната година започнува на крајот на Септември, а завршува во средината на Јуни.
 
 
Додипломски колеџи
 
Додипломските студенти се обврзани да земат распределени курсеви за да го задоволат барањето на универзитетот за основни предмети познати како заеднички предмет. Повеќето од предавањата на основните предмети во Чикаго содржат не повеќе од 25 студенти и со нив раководи професор со целосно работно време (а не асистент кој предава). Во учебната година 2009-2010 година, на 15 предавања беа извршени профишнси тестови за познавање на странски јазик, тест по пливање и по 3 тестови за физичко образование (зависно од резултатите на приемните испити) се бараат од главниот предмет.
 
 
Универзитети за посдипломски студии и комитети
 
Универзитетите за посдипломски студии и комитетите се поделени во четири оддели и тоа: биолошки природни науки, општествени науки, физички природни науки и социјални науки. Во пролетното тромесечје во 2009 година на Универзитетот се запишаа 3.633 додипломски студенти: 485 во одделот за биолошки науки, 1 076 во општествените науки, 732 во физиката и 1.340 на социјални науки.
 
Универзитетот е дом на неколку комитети за интердисциплинарна школарина, вклучувајќи го и здружението за социјални размислувања.
 
Домот Екрат Хол, одделот за математика и статистика при Универзитетот
 
 
 
Професионални школи
 
Правното училиште е акредитирано од американското здружение Бар, теолошкото училиште е акредитирано од комисијата за акредитација при здружението на училишта за теологија во САД и Канада, Прицкер е акредитиран од здружението за медецинско образование Лиазон.
 
 
Здружени академски институции
 
Универзитетот раководи со голем број на институции и програми освен оние за додипломски и посдипломски студии. Раководи со лабораториските училишта при Универзитетот воЧикаго (приватно дневно училиште за К-12 студенти и дневна грижа), ортогенското училиште Сониа Шакман (место со програми за лечење на оние со проблеми во однесувањето и емоционални проблеми) и четири јавни статутни училишта на јужната страна во Чикаго раководени од институтот за урбано образование. Покрај тоа, дневното училиште Хајд Парк, школата за деца со неспособности за учење е сместено во кампусот на Универзитетот во Чикаго. Од 1983 година, Универзитетот во Чикаго ја одржува школата за математички проекти при Чикаго универзитетот, математички програми за урбаво примарно и секундарно образование. Универзитетот работи со програма наречена совет за напредни студии во општествените и хуманистичките науки, во која се одржуваат интердисциплинарни работилници за да обезбедат форум за дипломираните студенти, факултет и посета на училиштето за да се виде неговиот напредок. Универзитетот исто така го раководи и пресот при Универзитетот во Чикаго, најголемиот универзитетски прес во САД.
 
Лабораториското училиште во Универзитетот во Чикаго
 
 
Библиотекарен систем
 
Библиотеката Џозеф Регенстен
 
 
 
Истражувања
 
Универзитетот во Чикаго бил дом на некои од најважните експерименти и академски движења. Во економијата, Универзитетот одиграл значајна улога во обликувањето на идеите за слободен пазар, и е имењак со училиштето за економија во Чикаго, економската школа подржана од Милтон Фридман и други економисти. Универзитетскиот оддел за социологија бил првиот независен оддел за социологија во САД, а од него се родила и школата за социологија во Чикаго. Во физиката, Универзитетот бил дел од Чикаго пајл – 1 (првата само спонзорирачка човечка направа, нуклеарната реакција од проектот Менхетен) или експериментот на Роберт Миликан кој го пресметал полнењето на електроните и развојот ја радиојаглеродот.
 
 
Луѓе
 
Има 85 Нобелови лауреати кои се поврзани со Чикаго Универзитетот од кои 17 биле за истражување или за факултет на Универзитетот кога тие биле објавени.
 
Покрај тоа многу поранешни студенти и ученици во Чикаго имаат добиено Фулбрајт награди, а околу 44 биле запишани во школите Роудс.
 
Во пролетното тромесечје во 2009 година, на Универзитетот во Чикаго се запишале 4,920 студенти на колеџот, 3 633 во четирите додипломски дивизии, 5088 студенти во професионалните школи и се вкупно 14 000 студенти. Во пролетното тромесечје во 2009 година, бројот на меѓународни студенти бил околу 18 % од севкупниот број на студентите, најмалку 23 % од студентите биле од домашните етнички заедници и 45 % биле девојчиња. 50 % од САТ бодувањето за додипломски класови до 2014 година бил 1400 до 1530, процентуалното бодување според МЦАТ за медицинската школа Прицкер е 36 и ЛСАТ бодувањето за прием на студентите во правното училиште во 2009 година бил 171.
 
 
 
 
 
 
 
Белци 44.2% 47.9% 47.7% 46.5%
Неодредени 17.7% 11.3% 5.17% 11.9%
 
 
Поранешни студенти
 
Во 2004 година, Универзитетот од Чикаго прогласил дека има 133,155 живи поранешни студенти.
 
 
 
Спорт
 
Чикаго Универзитетот е дом на 19 различни спортски тимови: 10 машки тимови и 9 женски тимови сите наречени Костенливите со 585 студенти кои учествувале во учебната 2008-2009 година.
 
Костенливите од Чикаго
 
Костенливите ја завршиле третата НЦАА дивизија како членови на Универзитетската атлетска асоцијација (УАА). Универзитетот бил основачки член на Големата десета конференција и учествувал во првата НЦАА дивизија за машки фудбал и кошарка и бил постојан учесник во машкиот кошаркарски турнир. Во 1935 година Универзитетот во Чикаго ја достигнал Sweet Sixteen. Сепак, Универзитетот одбрал да се повлече од конференцијата во 1946 година откако претседателот на Универзитетот, Роберт Мајнард Хучхинс ја потценил разновидноста на спортот во 1939 година и се откажал од фудбалот. (во 1969 година, Чикаго повторно започнал да игра фудбал во третата дивизија, а своите домашни игри продолжил да ги игра на новиот терен Стаг).
 
 
Студентски живот
Универзитетскиот Рејнолд клуб, студентски центар
 
Студентски дом Макс Пелевски, соби за спиење изградени во 2001 година дизајнирани од постмодернистот мексиканецот Рикардо Легорета
 
Студентски дом Макс Пелевски, соби за спиење изградени во 2001 година дизајнирани од постмодернистот мексиканецот Рикардо Легорета
 
 
Студентски организации
 
Студентите на Универзитетот во Чикаго располагаат со 400 клуба и организации познати како Признати студентски организации (ПСО). Во нив се вклучени културни и религиски групи, академски клубови и тимови и организации со заеднички интереси. Помеѓу значајните ПСО се обновените импровизирани комедиски трупи Кампусите Off-Off, организираното здружение при Универзитетот во Чикаго за лов на мршојадци, студентскиот весник што излегува два пати неделно Костенливите од Чикаго и радиостаницата во сопственост на универзитетот WHPK-FM.
 
 
Братства и женски здруженија

Прегледник