Разлика помеѓу преработките на „Зеландија“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 1.068 бајти ,  пред 12 години
геологија
(2)
(геологија)
Најголемите потпоени делови на Зилендија се [[Лорд Хауов Остров|Лорд Хауовиот Остров]], [[Челенџер Плато]]то, [[Кампбел Плато]]то, [[гребен Норфолк|гребенот Норфолк]], и островот [[Чатам]]. Помалите делови ги опфаќаат Луизијада Плато, островот Мелиш, Кен Плато, Честерфилд Плато и гребенот Дампер.<ref name="Mortimer">
{{Citation | first = Nick | last = Mortimer | contribution = Zealandia | contribution-url = http://www.earth2006.org.au/papers/extendedpdf/Mortimer.pdf | title = Australian Earth Sciences Convention | pages = 4 | year = 2006 | place = Melbourne, Australia | accessdate = 2007-03-28}}.</ref>
 
На Зиландија ѝ припаѓаат големите крајбрежни рибници, како и најголемото поле на гас во Нов Зеланд, блиску до [[Таранаки]]. Дозволата за искористување на нафтата во Големиот Јужен Басен е дадена во 2007 година.<ref>{{cite web |url=http://www.crownminerals.govt.nz/cms/about/media-centre/great-south-basin-media-pack-1/great-south-basin-questions-and-answers | title=Great South Basin - Questions and Answers |date=2007-07-11 |accessdate=2008-04-18}}</ref> Минералните наоѓалишта вклучувајќи ги железниот песок, вулканските сулфиди и фероманганот се настанати подоцна. <ref>{{cite web |url=http://www.crownminerals.govt.nz/cms/news/2006/new-survey-published-on-nz-mineral-deposits | title=New survey published on NZ mineral deposits |date=2006-10-17 |accessdate=2008-04-18}}</ref>
 
==Геологија==

Прегледник