Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Македонија“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одбиени последните 2 промени (од Porfyrogenitos) и ја поврати преработката 3947518 на Elkost
Ознаки: Мобилно уредување Уредување од прилогот за Андроид Уредување од мобилен извршник
(Одбиени последните 2 промени (од Porfyrogenitos) и ја поврати преработката 3947518 на Elkost)
|post = Претседател
|body = <br />Македонија
|insignia = Coat_of_arms_of_the_President_of_North_MacedoniaCoat_of_arms_of_the_President_of_Macedonia.svg
|insigniasize = 100px
|insigniacaption = [[Грб на Претседателот на Република Северна Македонија|Грб на Претседателот<br>на Северна Македонија]]
|imagesize = 165px
|image = Pentarovski2019.jpg
|residence = [[Вила Водно]]
|termlength = пет години, еднаш повторлив
|formation = [[Устав на Република Северна Македонија|Устав на Северна Македонија]]<br />16 април 1991
|inaugural = [[Киро Глигоров]]<br />27 јануари 1991
|salary = 1.400 €/месечно<ref>[http://vecer.mk/makedonija/berisha-najplaten-premier-na-balkanot-gruevski-so-dvojno-pomala-plata Бериша најплатен премиер на Балканот, Груевски со двојно помала плата!], Вечер</ref>
|website = [http://www.pretsedatel.mk/ pretsedatel.mk]
}}
{{Политика на Република Северна Македонија}}
 
'''Претседател на Северна Македонија''' (службено познат како: '''Претседател на Република Северна Македонија''') — [[шеф на држава]]та и [[врховен командант]] на [[АРСМАРМ|воените сили]] на [[Северна Македонија]]. Институцијата ''претседател на Северна Македонија'' е воведена по прогласувањето на независноста на државата на [[8 септември]] [[1991]] година. Првиот претседател на Северна Македонија бил [[Киро Глигоров]], најстариот претседател во светот сè до завршувањето на неговиот мандат во [[1999]] г. Овластувањата на Претседателот на Северна Македонија главно се церемонијални. Претседателот на Северна Македонија мора да биде државјанин на истата, да е на возраст од барем 40 години и да живеел во Северна Македонија најмалку 10 години во последните 15 години.<ref>[http://www.mia.com.mk/default.aspx?vId=61207287&lId=2&pmId=501 Macedonian Information Agency] {{en}}</ref>
 
== Права и должности ==
Според член 84 од [[Устав на Република Северна Македонија|Уставот на Република Северна Македонија]], претседателот на државата ги има следниве права и должности:
* го определува мандатот за состав на [[Влада на Северна Македонија|Владата на Република Северна Македонија]];
* ги поставува и ги отповикува со указ [[Список на дипломатски претставништва на Северна Македонија|амбасадорите и пратениците на Република Северна Македонија во странство]];
* ги прима акредитивните и отповиковните писма на [[Список на дипломатски претставништва во Северна Македонија|странските дипломатски претставници]];
* предлага двајца судии на [[Уставен суд на Северна Македонија|Уставниот суд на Република Северна Македонија]];
* предлага двајца членови на Републичкиот судски совет;
* именува тројца членови на [[Совет за безбедност на Северна Македонија|Советот за безбедност на Република Северна Македонија]];
* ги предлага членовите на Советот за меѓунационални односи;
* именува и разрешува и други носители на државни и јавни функции утврдени со Уставот и со закон;
* доделува [[Одликувања и признанија на Северна Македонија|одликувања и признанија]] во согласност со закон;
* дава помилување во согласност со закон;
* врши други функции во согласност со Уставот.

Прегледник