Прејди на содржината

Име на Југославија: Разлика помеѓу преработките

→‎Еволуција на името: „варијанта“ > „варијанта“; „помалку“ > „малку“.
[проверена преработка][проверена преработка]
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-Втората Светска војна +Втората светска војна))
(→‎Еволуција на името: „варијанта“ > „варијанта“; „помалку“ > „малку“.)
 
== Еволуција на името==
Првата Југославија, била формирана под името [[Кралство на Србите, Хрватите и Словенците]]. Во јануари 1929 година, кралот [[Александар I Караѓорѓевиќ|Александар I]], вовел диктатура во земјата и ја преименувал во [[Кралство Југославија]], и со тоа за прв пат го употребил овој термин, кој дотогаш неофицијално се употребувал. Откако окупацијата и ослободувањето на кралството во Втората светска војна, новата југословенска држава била прогласена в 1943 година и именувана како '''Демократска Федеративна Југославија''' (скратено ДФ Југославија или ДФЈ), со кое име го оставила прашањето за република или кралство отворено. Во 1946 година, се преименувала во '''Федеративна Народна Република Југославија''' (ФНР Југославија или ФНРЈ)<ref name="constitution1946">[http://www.arhiv.sv.gov.yu/a100008i.htm] Proclamation of Constitution of the Federative People’s Republic of Yugoslavia, 31. 1. 1946.</ref>, а веќе во 1963 станала '''Социјалистичка Федеративна Република Југославија''' (СФР Југославија или СФРЈ). Најчесто кога се мисли на земјата се употребува последното официјално име (Социјалистичка Федеративна Република Југославија) кое останало најголем период како официјално име на оваа земја. Од трите официјални југословенски јазици, српскохрватската и македонската варијнтаваријанта за името на земјата била иста, додека словенечката се разликувала помалкумалку во спелувањето на зборот „Социјалистичка“:
 
* [[Српскохрватски јазик|српскохрватски]] и [[македонски јазик]]:
Анонимен корисник