Бесполово размножување: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
'''Бесполово размножување''' — вид на [[размножување]] во живиот свет за кое е потребен само еден [[родител]]. Се среќава и кај [[растенија]] и кај [[животни]], вклучувајќи ги и [[микроорганизми]], и тоа попростите видови. Потомецот добиен со бесполово размножување се нарекува [[клон]], бидејќи имаат иста Генетика генетска структура со нивните родители.
== Кај растенијата ==
[[File:Bryophyllum daigremontianum nahaufnahme1.jpg|мини|Бесполово размножување кај растенијата]]
 
===Бесполово размножување кај растенијата===
Едноклеточни растеновидни организми, како [[бактерии]], алги и др., најчесто се размножуваат бесполово од типот на ''делба на матичната клетка'', при што се добиваат две нови клетки. Родителската клетка со делбата ја губи својата индивидуалност, бидејќи од неа се образуваат две нови клетки кои се слични меѓу себе и со родителската.
 
* Култура на ткиво
 
==== Бесполово размножување кајКај животните ====
 
Кај животните, овој тип размножување се јавува главно кај праживотните и нижите без‘рбетници. Се манифестира во различни форми:

Прегледник