Бесполово размножување: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
* ''Пупење'' е честа форма на бесполово размножување кај животните. Најтипични примери се наоѓаат кај копривкарите и туникатите. Кај нив, со интензивното зголемување на бројот на клетките, дел од телото почнува брзо да се развива, формирајќи пупка што постепено израснува во нова единка. При тоа, кај некои видови таа се одделува од телото на мајката (како кај хидрата) и живее самостојно, а кај други, новите единки остануваат трајно на телото на мајката формирајќи колонија (како кај сунѓерите, туникатите итн.).
 
[[Категорија:Бесполово Размножувањеразмножување| ]]
[[Категорија:Биолошки процеси]]

Прегледник