Разлика помеѓу преработките на „Болоњски псалтир“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
с
 
Напишан е меѓу [[1230]] и [[1241]] година. За потребите на црквите во рамките на [[Охридска книжевна школа|Охридската книжевна школа]], а и подоцна до XV век биле создадени броjни богослужбени книги. Голем броj од ракописите од освоjувачите се однесени од Охрид во [[Болоња]], [[Москва]], [[Софија]], [[Белград]], [[Загреб]], [[Прага]], како и во други центри.
 
Овој значаен македонски книжевен ракопис денес се наоѓа во Августинскиот манастир во [[Болоња]] ([[Италија]]). Таму е уште од почетокот на [[18 век]], по што го добил и името. Во него има 264 пергаментни листови (270/200мм200 мм). Книгата jа напишале книжевниците Белослав, Јосиф и Тихота од селото Рамне, Охридско, во периодот од 1230 до 1242 година. Ракописите од тоа време обично биле пишувани со рака на [[пергамент]], а биле и богато украсени со орнаменти и позлата. Болоњскиот псалтир се цени дека е еден од наjубавите словенски ракописи од XIII век. Редакциjата е македонска, а правописот карактеристичен за Охридската книжевна школа.<ref>''Македонски споменици со глаголско и со кирилско писмо. Составувачи: Илија Велев, Лилјана Макаријоска, Емилија Црвенковска. Скопје: Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“, 2008'' ISBN 978-9989-640-82-7</ref>
 
== Наводи ==

Прегледник