Прејди на содржината

Школки: Разлика помеѓу преработките

Додадени 2 бајти ,  пред 2 години
[проверена преработка][непроверена преработка]
Школките се разликуваат во нивните навики: некои, како остригите и морските мусели, имаат редуцирано стапало и постојано се прикачени за супстрат; некои, пак, како слатководните мусели се закопуваат во песокот или калта со помош на стапалото; трети живеат на или близу поврпината на океанското дно; останатите, како [[Бродски црв|бродскиот црв]], ги копаат [[Карпа|карпите]] или дрвата барајќи заштита, при што можат да оштетат и некои морски структури. Скалопите пливаат со голема брзина, со безо наизменично отворање и затворање на черупката, со што се исфрлува [[вода]]та од мантијната празнина. Школките кои се изложени на мала плима ги одржуваат своите жабри влажни со помош на складираната вода во мантијната празнина.
 
==Школките како тема во уметноста и во популарната култураККТК==
<br />
 
* „Школки“ - песна на францускиот поет [[Пол Верлен]].<ref>Пол Верлен, ''Есенска песна''. Скопје: Македонска книга, 1987, стр. 26.</ref>
* „Школките и времето“ - расказ на италијанскиот писател [[Итало Калвино]].<ref>Italo Kalvino, ''Nove kosmikomike''. Beograd: Rad, 1999, стр. 61-64.</ref>
Анонимен корисник