Разлика помеѓу преработките на „Дабниште“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземен 2.371 бајт ,  пред 2 години
с
Отповикани уредувањата на Brsjakovski (разговор), враќајќи на последната преработка на Ehrlich91
с (Отповикани уредувањата на Brsjakovski (разговор), враќајќи на последната преработка на Ehrlich91)
Ознака: Отповикување
 
Како родови во Дабниште се споменуваат:<ref name="книгатиквеш" />
*''' Старинци:''' Ѓоровци (Долно М.) 1 к. и Атанасовци (Средно М. 3 и Горно М. 1) 4 к..
* Постари доселеници: Шалевци (Долно М.) 1 к.; Бакевци-Митревци (Долно М.) 1 к.; Крачевци-Ајазовци (Средно М. 4 и Долно М. 1) 5 к.; Сејменовци (Средно М.) 1 к.; Мирчевци (Средно М.) 1 к.; Барамачовци (Средно М.) 3 к.; Грковци (Средно М.) 4 к. и Колчевци (Долно и Горно М.) 2 к..
*'''Постари доселеници:'''
* Понови доселеници: Илевци (Средно М.) 1 к.; Бакарјовци (Горно, Средно и Долно М.) 3 к.; Туковци (Горно М.) 1 к.; Левовци (Долно М.) 3 к.; Ѓорчевци (Горно М.) 1 к.; Сакалијовци (Средно М.) 1 к.; Миндевци (Средно и Горно М.) 2 к.; Ицковци (Долно М.) 1 к.; Ставровци (Средно М.) 2 к. и Мајсторовци (Горно М.) 3 к..
*Шалевци (Долно М.) 1 к. доселени се од селото [[Бегниште]] на почетокот од 19ти век, а уште подалечно потекло од [[Мариово]].
*Бакевци-Митревци (Долно М.) 1 к. доселени се од селото [[Ваташа]] на почетокот од 19ти век, а уште подалечно потекло од селото [[Пепелиште]].
*Крачевци-Ајазовци (Средно М. 4 и Долно М. 1) 5 к. доселени се од селото [[Бегниште]], а уште подалечно потекло од областа [[Азот (област)|Азот]] во [[велешко]].
*Сејменовци (Средно М.) 1 к. доселени се однекаде.
*Мирчевци (Средно М.) 1 к. доселени се од селото [[Врпско]] во [[Мариово]] на почетокот од 19ти век.
*Барамачовци (Средно М.) 3 к. доселени се од селото [[Полчиште]] во [[Мариово]] на почетокот од 19ти век.
*Грковци (Средно М.) 4 к. доселени се од селото [[Бегниште]], а уште подалечно потекло од околината на [[Бер]] во [[Грција]] ([[Егејска Македонија]]).
*Колчевци (Долно и Горно М.) 2 к. доселени се од селото [[Конопиште]].
*'''Понови доселеници:'''
*Илевци (Средно М.) 1 к. доселени се од селото [[Кошани]], во [[Кошани]] дошле од селото [[Бегниште]], а во [[Бегниште]] од областа [[Азот (област)|Азот]] во [[велешко]].
*Бакарјовци (Горно, Средно и Долно М.) 3 к. доселени се од селото [[Гарниково]], а уште подалечно потекло од областа [[Азот (област)|Азот]] во [[велешко]].
*Туковци (Горно М.) 1 к. доселени се од селото [[Клиново]].
*Левовци (Долно М.) 3 к. и они се доселени од селото [[Клиново]].
*Ѓорчевци (Горно М.) 1 к. доселени се од селото [[Добротино]].
*Сакалијовци (Средно М.) 1 к. доселени се од селото [[Рожден]] во [[Мариово]].
*Миндевци (Средно и Горно М.) 2 к. доселени се од селото [[Зборско]] во [[Меглен]].
*Ицковци (Долно М.) 1 к. доселени се од селото [[Добротино]].
*Ставровци (Средно М.) 2 к. доселени се од селото [[Бунарче]], а уште подалечно потекло од областа [[Мариово]].
*Мајсторовци (Горно М.) 3 к. доселени се од селото [[Бунарче]], таму се доселиле од селото [[Бегниште]], а во [[Бегниште]] од селото [[Никодин]] во [[прилепско]].
<!--== Општествени установи ==-->
 
== Самоуправа и политика ==
 

Прегледник