Разлика помеѓу преработките на „Енеј“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додаден 1 бајт ,  пред 1 година
с
с
 
== Митологија ==
Во митовите Енеј најмногу се спомнува заради своите потомци, а и заради еден свој пропуст. Тој се женел два пати и со двете жени имал деца. Со [[Алтеја]], првата жена, го имал синот [[Мелеагар]], кој бил водач на ловот[[лов]]от на [[калидонски вепар|калидонскиот вепар]] и ќерката [[Дејанира]], втората жена на [[Херакле]], најголемиот јунак на античките митови. Со втората жена, [[Перибоја]] го имал синот [[Тидеј]], еден од водачите на несреќниот поход „''седуммина против [[Теба (Грција)|Теба]]''“.
Во митовите Енеј најмногу се спомнува заради своите потомци, а и заради еден свој пропуст.
 
Енеј при принесувањето жртви на боговите, како благодарност за успешната [[жетва]], заборавилја назаборавил божицата [[Артемида]]. Увредена [[Артемида]] во Калидон пратила џиновски вепар кој уништувал сè пред себе и бил толку опасен и силен што морале да се здружат најдобрите ловци од цела [[Античка Грција|Грција]] за да го убијат. Таа случка е позната како „''поход на [[калидонски вепар|калидонскиот вепар]]''“.<ref>[[Aleksandrina Cermanović Kuzmanović|Цермановић-Кузмановић, А.]] & [[Драгослав Срејовић|Срејовић, Д.]] 1992. Лексикон религија и митова. Савремена администрација. Београд.</ref>
Енеј се женел два пати и со двете жени имал деца.
 
Со [[Алтеја]], првата жена, го имал синот [[Мелеагар]], кој бил водач на ловот на [[калидонски вепар|калидонскиот вепар]] и ќерката [[Дејанира]], втората жена на [[Херакле]], најголемиот јунак на античките митови.
 
Со втората жена, [[Перибоја]] го имал синот [[Тидеј]], еден од водачите на несреќниот поход „''седуммина против [[Теба (Грција)|Теба]]''“.
 
Енеј при принесувањето жртви на боговите како благодарност за успешната [[жетва]] заборавил на божицата [[Артемида]]. Увредена [[Артемида]] во Калидон пратила џиновски вепар кој уништувал сè пред себе и бил толку опасен и силен што морале да се здружат најдобрите ловци од цела [[Античка Грција|Грција]] за да го убијат. Таа случка е позната како „''поход на [[калидонски вепар|калидонскиот вепар]]''“.<ref>[[Aleksandrina Cermanović Kuzmanović|Цермановић-Кузмановић, А.]] & [[Драгослав Срејовић|Срејовић, Д.]] 1992. Лексикон религија и митова. Савремена администрација. Београд.</ref>
 
== Наводи==

Прегледник