Повикувачки број: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 278 бајти ,  пред 3 години
Одбиена последната промена (од 77.29.63.190) и ја поврати преработката 3619081 на Kolega2357
Нема опис на уредувањето
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
(Одбиена последната промена (од 77.29.63.190) и ја поврати преработката 3619081 на Kolega2357)
* '''033 ХХХ ХХХ''' (за меѓумесни повици)
* '''271 ХХХ''' (за повици во рамки на иста повикувачка група)
* '''07Х ХХХ ХХХ''' (за повици во мобилната телефонија)
* '''07''' (за повици кон телефонски броеви со посебна тарифа на чинење)
* '''0800 Х ХХ ХХ''' (за повици кон бесплатни телефонски броеви)
* '''070500 Х ХХ ХХ''' (за повици кон телефонски броеви со посебна тарифа на чинење)
 
Во овој случај знакот “+“ го означува излезот од земјата од која се повикува (наместо “+“ најчесто се користи “00“ или“99“), “389“ го означува повикувачкиот број за [[Македонија]], “33“ е повикувачки број за фиксна телефонија за населените места што ѝ припаѓаат на одредена група, а во случајов тоа е ,03[[Кочани]].
 
умеснатаКога се повикува број во меѓумесната телефонија (населено место од друга група) се користи повикувачки број со формат “0ХХ“ (пример, “033“ како повикувачки број за групата на Кочани). За повикување број во истата група се користи број со формат “271 ХХХ“, каде што “271“ претставува повикувачки број за градот Кочани, во рамките на групата “033“.
 
Кај повикувањето број од мобилната телефонија се користи повикувачки број со формат “07Х“, при што секој мобилен оператор има своја група повикувачки броеви (пример: 070, 071, 075, 077 итн.)

Прегледник