Разлика помеѓу преработките на „Црна Гора“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 2.522 бајти ,  пред 1 година
Првите забележани жители на територијата на Црна Гора биле [[Илири]]те. Во [[9]] година [[Римјани]]те ја освоиле Црна Гора.
 
=== Црногорски кнежества===
=== Среден век ===
Во [[V век]] и [[VI век]] територијата била населена од Словените кои оформиле полу-независна држава Дукља која била во добри односи со Рашка и Византија.
 
Во [[9 век]], на територијата на Црна Гора се наоѓале три словенски кнежевства: [[Дукља]], приближно одговарајќи на јужната половина од земјата, [[Травунија]], на запад, и [[Рашка]] на север<ref name=Luscombe /><ref name=Sedlar />. Дукља ја стекнала својата независност од [[Византија]] во [[1042]] година. Во текот на следните неколку децении, ја проширила својата територија кон соседните Рашка и [[Босна]], а исто така станала признаена и како царство. Неговата моќ започнала да опаѓа на почетокот на [[12 век]]. По смртта на кралот Бодин (во 1101 или 1108), следеле неколку граѓански војни. Дукља го достигнала својот зенит во времето на синот на Воислав, [[Михаил (Дукља)|Михаил]] (1046-81) и неговиот внук [[Константин Бодин]] (1081-1101)<ref>{{cite web |url=http://www.montenegro.org/duklja.html |archive-url=https://web.archive.org/web/19970116032145/http://www.montenegro.org/duklja.html |dead-url=yes |archive-date=16 January 1997 |title=Duklja, the first Montenegrin state |publisher=Montenegro.org |accessdate=7 December 2012}}</ref>. До [[13 век]], [[Зета]] ја заменила Дукља. Во доцниот 14 век, јужниот дел на Црна Гора (Зета) стапила под власта на благородното семејство Балшиќ, а Зета се почесто започнала да се нарекува Црна Гора.
[[Дукља]] станала независна од [[Византија]] во [[1042]] година. Во наредните неколку декади Дукља ја проширила својата територија до соседната Рашка и Босна и била призната како кралство. Моќта на Дукља почнала да се намалува во XI век и во 1186 година таа била освоена од српскиот крал [[Стефан Немања]] и преименувана во [[Зета]]. По падот на српската држава во XIV век. Покасно Црна Гора била владеена од неколку кралски семејства, од кои последни биле [[Црнојевиќи]]те. Во [[1499]] година Црна Гора била дел од [[Отоманската империја]].
 
Додека благородништвото се борело за престолот, царството било ослабено, а до [[1186]] година го освоило [[Стефан Немања]] и Црна Гора била вклучена во составот на [[Српско Царство|Српското Царство]] како провинција наречена Зета. Откако [[Српско Царство|Српското Царство]] се распаднало во втората половина на [[14 век]], најмоќното семејство Балшиќ станале владетели на Зета.
 
Во [[1421]] година, Зета била припоена кон [[Српско Деспотство|Српското Деспотство]], но по 1455 година, уште едно благородно семејство од Зета, Црноевиќи, станале суверени владетели на земјата, што ја направило последната слободна монархија на Балканот пред да падне под власта на [[Османлии|Османлиите]] во [[1496]] година, и се припои кон Скадарскиот санџакот. За време на владеењето на Црноевиќи, Зета станала позната под нејзиното сегашно име - Црна Гора. Кратко време, Црна Гора постоела како посебен автономни санџак во 1514-1528 (Санџак Црна Гора). Исто така, регионот на Стара Херцеговина била дел од Херцеговина.
 
=== Османлиски период===
 
=== Современа историја ===

Прегледник