Разлика помеѓу преработките на „Нуклеон“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземен 21 бајт ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
с (Инокентиј ја премести страницата Nucleon на Нуклеон)
Ознака: Изворно уредување 2017
[[Податотека:Nucleus_drawing.svg|десно|мини| [[Атомско јадро]] е прикажано овде како компактен сноп на двата вида нукелонинуклеони, [[Протон|протони]] (црвени) и [[Неутрон|неутрони]] (сини). На оваа слика, протоните и неутроните се прикажани како посебни, кое што е конвенционалното гледиште во [[Хемија|хемијата]] . Но, во вистинското јадро, како што е разбрано од модерната [[нуклеарна физика]], нуклеоните се делумно делокализирани и се ориентираат според законите на квантната хромодинамика . ]]
 
Во [[Хемија|хемијата]] и [[Физика|физиката]] '''нуклеонот''' или е [[протон]] или [[неутрон]], кој се смета за улога како компонента на [[Атомско јадро|атомското јадро]] . Бројот на нуклеоните во јадрото дефинира масен број на [[Изотоп|изотопи]] (нуклеонски број) .
[[Податотека:Nucleus_drawing.svg|десно|мини| [[Атомско јадро]] е прикажано овде како компактен сноп на двата вида нукелони, [[Протон|протони]] (црвени) и [[Неутрон|неутрони]] (сини). На оваа слика, протоните и неутроните се прикажани како посебни,кое што е конвенционалното гледиште во [[Хемија|хемијата]] . Но, во вистинското јадро, како што е разбрано од модерната [[нуклеарна физика]], нуклеоните се делумно делокализирани и се ориентираат според законите на квантната хромодинамика . ]]
Во [[Хемија|хемијата]] и [[Физика|физиката]] '''нуклеонот''' или е [[протон]] или [[неутрон]], кој се смета за улога како компонента на [[Атомско јадро|атомското јадро]] . Бројот на нуклеоните во јадрото дефинира масен број на [[Изотоп|изотопи]] (нуклеонски број) .
 
До 1960-тите, нуклеоните се сметале дека биле [[Елементарна честичка|елементарни честички]], кои не биле составени од помали делови. Сега тие се познати како [[Список на честички|композитни честички]], направени од три [[Кварк|кваркови]] врзани заедно со таканаречената [[Силно заемодејство|силна интеракција]] . Интеракцијата помеѓу два или повеќе нуклеони се нарекува [[Јадрена сила|интернуклеонска интеракција]] или [[Јадрена сила|нуклеарна сила]], која исто така е највеќе предизвикана од силната интеракција. (Пред откривањето на кварковите, терминот "силна„силна интеракција"интеракција“ се однесувал на интернуклеонски интеракции. )
 
Нуклеоните се на граница каде што [[Честична физика|физиката на честички]] и [[Нуклеарна физика|нуклеарната физика се]] преклопува. Физика на честички, особено квантната хромодинамика, ги обезбедува основните равенки кои ги објаснуваат својствата на кварковите и нивната силната интеракција. Овие равенки објаснуваат квантитативно како кварковите можат да се врзуваат заедно во протони и неутрони (и сите други [[Хадрон|адронихадрони]] ). Меѓутоа, кога повеќе нуклеони ќе се соберат во атомско јадро ( [[нуклид]] ), овие фундаментални равенки стануваат премногу тешки за да се решат директно (види решетка QCD ). Наместо тоа, нуклеидите се изучуваат во рамките на [[Нуклеарна физика|нуклеарната физика]], која ги проучува нуклеоните и нивните интеракции преку приближување и модели, како што е [[Јадрен слоест модел|моделот]] на [[Јадрен слоест модел|нуклеарна школка]] . Овие модели можат успешно да ги објаснат својствата на нуклидот, како на пример, дали одреден нуклид се подложува на [[Радиоактивност|радиоактивно распаѓање]] .
 
Протонот и неутронот се и [[Фермион|фермиони]], [[Хадрон|адрони]] и бариони . Протонот носи позитивен нето [[Електричен набој|полнеж]] и неутронот носи нула нето задолжен; [[Маса (физика)|масата]] на протонот е само околу 0,13% помалку од масата на неутроните. Со тоа, тие може да се гледаат како две состојби на истиот Нуклеон, и заедно формираат isospin дублет {{Безпрелом|''I'' {{=}} {{frac|1|2}}}} Во изоспински простор, неутроните можат да се трансформираат во протони преку SU (2) симетрија, и обратно. Овие нуклони делуваат подеднакво од силната интеракција, која е инвариантна при ротација во изоспин простор. Според теоремата на Нотер, изоспин е конзервиран во однос на силната интеракција. <ref name="Griffiths2008">{{Наведување|last=Griffiths, David J.|title=Introduction to Elementary Particles|edition=2nd revised|publisher=WILEY-VCH|year=2008|isbn=978-3-527-40601-2}}</ref> {{Rp|129–130}}
 
Протоните и неутроните се најдобро познати во нивната улога како нуклони, односно како компоненти на атомските јадра, исто така тие постојат како слободни честички. Слободните неутрони се нестабилни, со полуживот од околу 13 минути,тие се вообичаени по природа и имаат важни апликации (види неутронско зрачење и неутронско расејување ). Единечни протони, кои не се врзани за други нуклони, обично се сметаат за јадра на водородни атоми или јони, но во некои екстремни случаи (космички зраци, протонски одсјаи), тие може да се сметаат за слободни протони.
 
Ниту протон, ниту неутрон не е [[елементарна честичка]], што значи дека секоја од нив е составена од помали делови, односно три [[Кварк|кваркови]] . Протон е составен од два горни [[Горен кварк|кварки]] и еден [[долен кварк]], додека неутронот има еден горен кварк и два долни кваркови. Кварковите се одржуваат заедно со [[Силно заемодејство|силната сила]], или еквивалентно, со [[Глуон|глуони]], кои посредуваат во силната сила.
 
Еден горен кварк има [[Електричен набој|електричен полнеж]] <sup>+</sup> 2/3&nbsp; е, и долен кварк има полнење <sup>-</sup> 1/3 ''e'', така што сумираните електрични полнежи на протонот и неутронот се + <nowiki><i id="mwTw">e</i></nowiki> и 0, соодветно. <ref name="coeffs" group="note">The resultant coefficients are obtained by summation of the component charges: Σ= <sup>+</sup>{{frac|2|3}} + <sup>+</sup>{{frac|2|3}} + <sup>−</sup>{{frac|1|3}} = <sup>+</sup>{{frac|3|3}} = <sup>+</sup>1, and Σ= <sup>+</sup>{{frac|2|3}} + <sup>−</sup>{{frac|1|3}} + <sup>−</sup>{{frac|1|3}} = {{frac|0|3}} = 0.</ref> Така, неутронот има полнеж од 0 (нула), и затоа е електрично неутрален; Всушност, терминот "неутрон" доаѓа од фактот дека неутронот е електрично неутрален.
 
Масата на протонот и неутронот е доста слична: Протонот е {{Вред|1.6726}} x 10-27 kg или {{Вред|938.27}} MeV/c2, додека неутронот е {{Вред|1.6749}} x 10-27 kg или {{Вред|939.57}} MeV/c2 . Неутронот е приближно 0,13% потежок. Сличноста во масата може да се објасни со малата разлика во масите на горните кваркови и долните кваркови кои ги сочинуваат нуклоните. Сепак, деталното објаснување останува нерешен проблем во физиката на честички. <ref name="Griffiths2008">{{Наведување|last=Griffiths, David J.|title=Introduction to Elementary Particles|edition=2nd revised|publisher=WILEY-VCH|year=2008|isbn=978-3-527-40601-2}}</ref> {{Rp|135–136}}
 
Спинот на протони и неутрони е 1/2 што значи дека се [[Фермион|таканаречени фермиони]] и, како електроните (за разлика од [[Бозон|бозони]]<nowiki/>те ), се предмет на принципот за исклучување на Паули, многу важен феномен во [[нуклеарна физика]] : протоните и неутроните во атомското јадро не можат да бидат во иста квантна состојба ; наместо тоа, се шират во [[Јадрен слоест модел|нуклеарни школки]] аналогни на [[Електронска обвивка|електронските школки]] во хемијата. Исто така важно, овој спин (на протон и неутрон) е извор на [[Спин (физика)|нуклеарен спин]] во поголеми јадра. Нуклеарниот спин е најдобро познат по својата суштинска улога во NMR / [[Магнетна резонанција|MRI]] техниката за хемиски и биохемиски анализи.
 
=== Стабилност ===
Неутрон во слободна состојба е нестабилна честичка, со [[Период на полураспад|полуживот]] од околу десет минути. Се подложува на (вид на [[Радиоактивност|радиоактивно распаѓање]] ) со претворање во протон додека емитуваат електрони и [[Електронско неутрино|електронски антинеутрино]] . (Види статија [[Неутрон]] за повеќе дискусии за распаѓање на неутроните. ) Протон сам по себе се смета дека е стабилен, или барем неговиот животен век е премногу долг за мерење. Ова е важна дискусија во физиката на честички, (види распаѓање на Протон ).
 
Во внатрешноста на јадрото, од друга страна, комбинираните протони и неутрони (нуклеони) можат да бидат стабилни или нестабилни во зависност од [[Нуклид|нуклидот]] или нуклеарните видови. Внатре во некои нуклиди, неутронот може да се претвори во протон (произведува други честички) како што е опишано погоре; обратното може да се случи во другите нуклиди, каде што протонот се претвора во неутрон (произведувајќи други честички) низ [[Бета-распад|распаѓање]] или [[Електронски зафат|електронско фаќање.]] Внатре во другите нуклиди, и протоните и неутроните се стабилни и не менуваат форма.
 
=== Антинуклеоните ===
И двата нуклеоната имаат соодветни [[Античестичка|античестички]] : [[антипротон]] и [[антинеутрон]], кои ја имаат истата маса и спротивен полнеж како протонот и неутронот, и тие се однесуваат на ист начин. (Ова генерално се верува дека е ''точно'' точно, поради CPT симетрија . Ако има разлика, тоа е премногу мало за да се измери во сите експерименти до ден денес.) Особено, антинукулеоните можат да се врзат во "антинуклеус". Досега, научниците создадоа антидеутериум <ref>{{Наведено списание|last=Massam, T|last2=Muller|first2=Th.|last3=Righini|first3=B.|last4=Schneegans|first4=M.|last5=Zichichi|first5=A.|year=1965|title=Experimental observation of antideuteron production|journal=Il Nuovo Cimento|volume=39|issue=1|pages=10–14|bibcode=1965NCimS..39...10M|doi=10.1007/BF02814251}}</ref> <ref>{{Наведено списание|last=Dorfan, D. E|last2=Eades|first2=J.|last3=Lederman|first3=L. M.|last4=Lee|first4=W.|last5=Ting|first5=C. C.|date=June 1965|title=Observation of Antideuterons|journal=Phys. Rev. Lett.|volume=14|issue=24|pages=1003–1006|bibcode=1965PhRvL..14.1003D|doi=10.1103/PhysRevLett.14.1003}}</ref> и антихелиум-3 <ref>
{{Наведено списание|last=R. Arsenescu|displayauthors=etal|year=2003|title=Antihelium-3 production in lead-lead collisions at 158 ''A'' GeV/''c''|journal=[[New Journal of Physics]]|volume=5|issue=1|page=1|bibcode=2003NJPh....5....1A|doi=10.1088/1367-2630/5/1/301}}</ref> јадра.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Нуклеони]]
[[Категорија:Бариони]]
[[Категорија:Хадрони]]
[[Категорија:Страници со непрегледан превод]]

Прегледник