Геометризирани единици: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
кириллица
[непроверена преработка][непроверена преработка]
(кириллица)
: G = 1
 
На системот на геометриски единици е целосно дефинирано или уникатен систем: координатите на географската ширина е лево за да ги поставите и други [[Физичка константа|константи]] за единство. Ние, на пример, може исто така да го поставите вакуум permittivityдиелектричност, ε0, и на [[Електричен набој|електрично полнење]], , на единство.
 
: epsilon_0 = 1
: e = 1
 
Овој систем е корисно во [[Физика|физиката]], особено во [[Специјална теорија за релативноста|специјалната]] и [[Општа теорија за релативноста|општата теорија на релативноста]]. Сите [[Физичка величина|физички количества]] се идентификува со геометриски количини како области, должини, dimensionless броеви без димензии, кривиот пат или пресек на закривеност.
 
Многу равенки во relativisticрелативистичка физика појави далеку поедноставно кога изразени во геометриски единици, затоа што на сите настапи на ''G'' или ''c'' откажат. На пример, [[Шварцшилдов полупречник|SchwarzschildШварцшилд радиус]] на nonrotating празен [[црна дупка]] со маса ''m'' станува едноставно ''r'' = 2''m''. Затоа, многу книги и на трудови од областа на relativisticрелативистичка физика употреба геометриски единици исклучиво. Алтернативен систем на geometrizedгеометризираних единици често се користи во [[Честична физика|физика на честички]] и космологијата, во која 8π''G'' = 1 , наместо. Ова воведува дополнителен фактор на 8π во Њутн е [[Њутнов закон за гравитацијата|закон на универзална гравитацијата]] , но поедноставува [[Ајнштајнови равенки за полето|ајнштајновата равенки]], Ајнштајн–HilbertАјнштајн–Гильберт акција, FriedmannФридман равенки и NewtonianНьютон PoissonПуассон равенка со отстранување на соодветните фактор.
 
== Конверзија ==
 
Конверзија kg,s,C,K во m:
 
Анонимен корисник

Прегледник