Разлика помеѓу преработките на „Асиметрична дигитална претплатничка линија“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
с
Разликата помеѓу АДПЛ и другите [[xДПЛ]]-и e во тоа што протокот на информации во една насока е поголем од протокот во друга, т.е. во тоа што е [[асиметрија|асиметричен]]. Затоа АДПЛ се користи за пасивно користење на [[интернет]] со можност за брзо „[[преземање]]“, но не и подигање.
 
Постојат технички и маркетиншки причини зошто АДПЛ-от е чест вид на интернет насекаде. Од технички причини, поверојатно е да има [[интерференција (електроника)|интерференција]] од страната на други кола како [[ДСЛАМ]] (каде жиците од повеќе локални јазли се близу една од друга) отколку во просториите на корисниците. Затоа сигналот за подигање е најслабиот и најбучниот дел од локалниот јазол, додека преземачкиот сигнал е најјакиот и најбучниот дел. Затоа е технички издржано за ДСЛАМ-от да пренесува со поголема брзина одколку што пренесува модемот од другата страна. Бидејќи типичниот домашен корисник претпочита побрзо преземање, АДПЛ е полуларен колку што е.
 
Кај конвенционалниот АДПЛ, брзините на преземање почнуваат од 256 [[кбит/с]] и типично достигаат до 8 [[Мбит/с]] во рамките на 1.5 км од централата со ДСЛАМ опрема или далечнскиот терминал. Брзините на подигање почнуваат од 64 кбит/с и типично достигнуваат до 256 кбит/с, но може да достигнат до 1024 кбит/с. Називот [[АДСЛ Лајт]] понекогаш се користи за побавни верзии. Забелешка: растојанијата се само проценки наменети за потрошувачите на АДСЛ услуги. [[Слабеење (сигнал)|Слабеењето]] на [[сооднос на сигнал и бука|соодносот на сигналот и буката]] се главните карактеристики и можат да варираат тотално независно од растојанието (како на пр. не-бакарни кабли, дијаметар на каблите). Практичните перформанси зависат од претстојноста на линијата, која може динамички да се менува во зависност од временските прилики (за стари линии) или бројот и квалитетот на спојките и разводниците при дадена должина на кабел.
Поновата варијанта се нарекува АДСЛ2 која дозволува поголема брзина на преземање до 12 Мбит/свос во радиус помал од 2,5 км. Повисоките [[симболска стапка|симболски стапки]] и понапредната [[бучна модулација]] се тоа што ја прави оваа линија брза. АДСЛ2+, исто така позната како [[ИТУ Г.992.5]], одзволува стапка на преземање до 24 Мбит/с во радиус помал од 1.5 км. АДСЛ2+ исто така нуди опции за безшевно спојување, и им дозволува на линиите со повисока стапка на слабеење или понизок сооднос на сигнал и бука да се спојат заедно за теоретски да го достигнат of севкупниот број на линии (т.е. до 50 Мбит/с за две линии, итн.), како и опции во контролата на силата и безчевна адаптација на стапките — промена на стапката на пренос на податоци без ресинхронизација.
{{ADSL standards}}
 
Заради релативно ниската стапка на пренос на информации (во споредба со оптичките мрежи), [[Асинхрон трансферен тежим|АТМ]] е соодветна тенологија за [[мултиплексер|мултиплексирање]] на податоци од временска важност како дигитален глас со податоци од не толкава временска важност како [[веб сообраќај]]; АДСЛ-от често се развива заедно со АТМ-от за да се запази оваа можност и во иднина. In aВо тројно сценарио, разни АТМ [[виртуелно коло|виртуелни кола]] (ВК) се доделуваат за разни услуги.
 
Во последно време мрежните оператори се оддалечуваат од АТМ и се приближуваат кон [[Етернет]]-базиран решенија, каде [[ИЕЕЕ 802.1Q|802.1К]] и/или [[Виртуелен Приватен ЛАН Сервис|ВПЛС]] нуди решенија за мултиплексирање. Главната причина за оваа промена е заштеда на трошоци и можноста за отфрлање на постарата и поскапа АТМ мрежа.
 
Провајдерите на АДСЛ услуги може да нудат статичка или динамичка [[ИП IP-адреса|ИП адресура]]. Статичката адресура се препорачува на луѓе кои сакаат да се поврзат со нивната канцеларија преку [[виртуелна приватна мрежа]], за некои [[интернет]] игри, и за оние кои сакаат да користат АДСЛ за вдомување на мрежен [[опслужувач]].
 
== Како работи АДПЛ ==
 
=== За жицата ===
АДПЛ користи две раличниразлични стапки на фреквенција. Кај стандардниот АДПЛ, стапката од 25.875 [[кХц]] до 138 Кхц се користи за подигања, додека 138 кХц – 1104 кХц се користи за спуштања.
 
[[Податотека:ADSL frequency plan mk.svg|мини|десно|400п|Честотен (фреквентен) план за ADSL. Црвено - опсег на обичната гласовна телефонија ([[Јавна комутирана телефонска мрежа|ЈКТМ]]), зелено - опсег на појдовниот проток (подигање), сино - опсег на дојдовниот проток (преземање).]]
409

уредувања

Прегледник