Разлика помеѓу преработките на „Нептун“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 6.563 бајти ,  пред 1 година
с
нема опис на уредувањето
(преведување)
с
=== Откривање ===
[[Податотека:Galileo-picture.jpg|лево|мини|232x232пкс|[[Галилео Галилеј]]]]
Некои од најраните снимени набљудувања што некогаш биле направени преку [[телескоп]], цртежите на Галилео на 28 декември 1612 и 27 јануари 1613 содржат зацртани точки кои се совпаѓаат со она што е сега познато дека е позицијата на Нептун. Во двете прилики, Галилео се чини дека го погрешил Нептун за фиксна ѕвезда кога се појавила во близина - кон Јупитер на [[ноќното небо]]; Оттука, тој не е заслужен за откривањето на Нептун. На неговото прво забележување во декември 1612 година, Нептун беше речиси неподвижен на небото, бидејќи токму тој пат се појави ретроградна. Ова очигледно назад движење се создава кога орбитата на Земјата го зема минатото надворешна планета. Бидејќи Нептун го започна својот годишен ретрограден циклус, движењето на планетата беше премногу мало за да биде откриено со малиот телескоп на Галилео. [23] Во јули 2009 година, физичарот од Универзитетот во Мелбурн, [[Дејвид Џејмисон]], најавинајавил нови докази дека Галилео бил барем свесен дека ѕвездата што ја видел се движела во однос на фиксните ѕвезди.
 
Во 1821 година, [[Алексис Бувард]] објавил астрономски маси на [[Орбита|орбитата]] на соседот на Нептун, [[Уран (планета)|Уран.]]Последователните набљудувања откриле значителни отстапувања од табелите, водејќи ја Bouward да претпостави дека непознатото тело ја вознемирувало орбитата преку [[гравитационата интеракција]].Во 1843 година, [[Џон Куч Адамс]] почнал да работи на орбитата на Уран користејќи ги податоците што ги имал. Директорот на [[Кембрички универзитет|опсерваторијата на Кембриџ,]] [[Џејмс Чаилис]], побарал дополнителни податоци од [[Сер Џорџ Ејри]], астроном Ројал, кој го доставил во февруари 1844. Адамс продолжил да работи во 1845-46 и произвел неколку различни проценки за новата планета.[[Податотека:Urbain Le Verrier.jpg|лево|мини|232x232пкс|[[Ирбен ле Веереј|Ирбен Леверие]]]]
Во 1821 година, [[Алексис Бувард]] објавил астрономски маси на [[Орбита|орбитата]] на соседот на Нептун, [[Уран (планета)|Уран.]]
Во 1845-46, [[Ле Веереј|Ирбен Леверие]], независно од Адамс, развил свои пресметки, но не предизвикал ентузијазам кај своите сонародници. Во јуни 1846 година, откако ја видел првата објавена проценка на должината на планетата и неговата сличност со проценката на Адамс, Ери го убедил Челис да ја бара планетата. Challis залудно исчисти небото во текот на август и септември.
 
Во меѓувреме, Ле ВеерејЛеверие со писмо побара од астрономот на [[опсерваторијата Берлин]], [[Јохан Готфрид Гале]], да пребарува со рефракторот на опсерваторијата. [[Хајнрих Слоновата арест,|Хајнрих]] , студент на опсерваторијата, му предложил на Гали дека можат да ја споредат неодамна изготвената карта на небото во регионот на предвидената локација на Ле ВериерЛевериер со сегашното небо да ја бара карактеристиката за поместување на една планета, наспроти фиксна ѕвезда. Вечерта на 23 септември 1846 година, денот кога Гале го примил писмото, тој го открил Нептун во 1 °, каде што Ле Верие предвиде дека е околу 12 ° од предвидувањата на Адамс. Подоцна, Часис сфатил дека двапати ја набљудувал планетата, на 4 и 12 август, но не го препознал како планета, бидејќи немал ажурирана карта за ѕвезди и бил оддалечен од неговата истовремена работа за набљудување на кометата.
Последователните набљудувања откриле значителни отстапувања од табелите, водејќи ја Bouward да претпостави дека непознатото тело ја вознемирувало орбитата преку [[гравитационата интеракција]].Во 1843 година, [[Џон Куч Адамс]] почнал да работи на орбитата на Уран користејќи ги податоците што ги имал. Директорот на [[Кембрички универзитет|опсерваторијата на Кембриџ,]] [[Џејмс Чаилис]], побарал дополнителни податоци од [[Сер Џорџ Ејри]], астроном Ројал, кој го доставил во февруари 1844. Адамс продолжил да работи во 1845-46 и произвел неколку различни проценки за новата планета.
[[Податотека:Urbain Le Verrier.jpg|лево|мини|232x232пкс|[[Ирбен ле Веереј]]]]
Во 1845-46, [[Ле Веереј]], независно од Адамс, развил свои пресметки, но не предизвикал ентузијазам кај своите сонародници. Во јуни 1846 година, откако ја видел првата објавена проценка на должината на планетата и неговата сличност со проценката на Адамс, Ери го убедил Челис да ја бара планетата. Challis залудно исчисти небото во текот на август и септември.
 
Во пресрет на откритието, имаше многу националистичко ривалство меѓу Французите и Британците околу тоа кој заслужуваше кредит за откривањето. На крајот, се појави меѓународен консензус дека и Ле ВерејерЛеверие и Адамс заеднички заслужуваат кредит. Од 1966 година, [[Денис Роулинс]] го доведува во прашање кредибилитетот на тврдењето на Адамс за заедничко откривање, а прашањето беше повторно оценето од страна на историчарите со враќањето на "Нептунските документи" (историски документи) во 1998 година во [[Кралската опсерваторија, Гринич]]. По разгледувањето на документите, тие сугерираат дека "Адамс не заслужува еднаков кредит со Ле ВериерЛеверие за откривањето на Нептун. Овој кредит му припаѓа само на лицето кое успеало двете да го предвидат местото на планетата и во убедувањето на астрономите да го бараат тоа".
Во меѓувреме, Ле Веереј со писмо побара од астрономот на [[опсерваторијата Берлин]], [[Јохан Готфрид Гале]], да пребарува со рефракторот на опсерваторијата. [[Хајнрих Слоновата арест,|Хајнрих]] , студент на опсерваторијата, му предложил на Гали дека можат да ја споредат неодамна изготвената карта на небото во регионот на предвидената локација на Ле Вериер со сегашното небо да ја бара карактеристиката за поместување на една планета, наспроти фиксна ѕвезда. Вечерта на 23 септември 1846 година, денот кога Гале го примил писмото, тој го открил Нептун во 1 °, каде што Ле Верие предвиде дека е околу 12 ° од предвидувањата на Адамс. Подоцна, Часис сфатил дека двапати ја набљудувал планетата, на 4 и 12 август, но не го препознал како планета, бидејќи немал ажурирана карта за ѕвезди и бил оддалечен од неговата истовремена работа за набљудување на кометата.
 
Во пресрет на откритието, имаше многу националистичко ривалство меѓу Французите и Британците околу тоа кој заслужуваше кредит за откривањето. На крајот, се појави меѓународен консензус дека и Ле Верејер и Адамс заеднички заслужуваат кредит. Од 1966 година, [[Денис Роулинс]] го доведува во прашање кредибилитетот на тврдењето на Адамс за заедничко откривање, а прашањето беше повторно оценето од страна на историчарите со враќањето на "Нептунските документи" (историски документи) во 1998 година во [[Кралската опсерваторија, Гринич]]. По разгледувањето на документите, тие сугерираат дека "Адамс не заслужува еднаков кредит со Ле Вериер за откривањето на Нептун. Овој кредит му припаѓа само на лицето кое успеало двете да го предвидат местото на планетата и во убедувањето на астрономите да го бараат тоа".
 
=== Именување ===
Кратко по неговото откривање, Нептун едноставно се нарекувал како "планета на надворешната страна на Уран" или како "планета на Ле Верие". Првиот предлог за името дојдедошол од Гале, кој го предложи името Јанус. Во Англија, Халис го предложи името Океан.Тврдејќи го правото да го именува неговото откритие, Ле Верие брзо го предложил името Нептун за оваа нова планета, иако лажно тврдел дека ова било официјално одобрено од француското биро за надолжување. Во октомври, тој се обидел да ја именува планетата Ле Верие, по него, и тој има лојална поддршка во ова од директорот на опсерваторијата, Франсоа Араго. Овој предлог се сретнал со цврста отпорност пред Франција. Францускит алманах брзо го вовел името Хершел за Уран, по откривачот на оваа планета, Сер Вилијам Хершел, и Леверие за новата планета.
 
Тврдејќи го правото да го именува неговото откритие, Ле Веерер брзо го предложи името Нептун за оваа нова планета, иако лажно тврдеше дека ова било официјално одобрено од француското биро за надолжување. [34] Во октомври, тој се обиде да ја именува планетата Ле Верие, по него, и тој има лојална поддршка во ова од директорот на опсерваторијата, Франсоа Араго. Овој предлог се сретнал со цврста отпорност пред Франција. [35] Француските алманах брзо го воведоа името Хершел за Уран, по откривачот на оваа планета, Сер Вилијам Хершел, и Левериер за новата планета.
 
StruveСтруве излезе во корист на името Нептун на 29 декември 1846 година, на Академијата на науките во Санкт Петербург. [37] Наскоро, Нептун стана меѓународно прифатено име. Во римската митологија, Нептун бил богот на морето, идентификуван со грчкиот Посејдон. Барањето за митолошко име се чинело дека е во согласност со номенклатурата на другите планети, од кои сите, освен Земјата, биле именувани за божества во грчката и римската митологија.
<br />
 
 
== Наводи ==
 
{{reflist
# '''^''' Walter, Elizabeth (21 April 2003). ''Cambridge Advanced Learner's Dictionary'' (2nd ed.). Cambridge University Press. ^ Отиди кај:<sup>'''''a'''''</sup> <sup>'''''b'''''</sup> <sup>'''''c'''''</sup> <sup>'''''d'''''</sup> <sup>'''''e'''''</sup> <sup>'''''f'''''</sup> <sup>'''''g'''''</sup> <sup>'''''h'''''</sup> <sup>'''''i'''''</sup> <sup>'''''j'''''</sup> <sup>'''''k'''''</sup> <sup>'''''l'''''</sup> <sup>'''''m'''''</sup> <sup>'''''n'''''</sup> <sup>'''''o'''''</sup> <sup>'''''p'''''</sup>
# '''^''' "The MeanPlane (Invariable plane) of the Solar System passing through the barycenter". 3 April 2009. Archived from the original on 14 May 2009. Retrieved 10 April 2009.^ Отиди кај:<sup>'''''a'''''</sup> <sup>'''''b'''''</sup> <sup>'''''c'''''</sup> <sup>'''''d'''''</sup> <sup>'''''e'''''</sup> <sup>'''''f'''''</sup>
# ^ Отиди кај:<sup>'''''a'''''</sup> <sup>'''''b'''''</sup> <sup>'''''c'''''</sup> Munsell, K.; Smith, H.; Harvey, S. (13 November 2007). "Neptune: Facts & Figures". NASA. Retrieved 14 August2007.^ Отиди кај:<sup>'''''a'''''</sup> <sup>'''''b'''''</sup> <sup>'''''c'''''</sup> <sup>'''''d'''''</sup> ^ Отиди
# '''^''' Chang, Kenneth (18 October 2014). "Dark Spots in Our Knowledge of Neptune". ''New York Times''. Retrieved 21 October 2014.
# '''^''' Podolak, M.; Weizman, A.; Marley, M. (December 1995). "Comparative models of Uranus and Neptune". ''Planetary and Space Science''. '''43''' (12): 1517–22.
# ^ Отиди кај:<sup>'''''a'''''</sup> <sup>'''''b'''''</sup> Munsell, Kirk; Smith, Harman; Harvey, Samantha (13 November 2007). "Neptune overview". ''Solar System Exploration''. NASA. Archived from the original on 3 March 2008. Retrieved 20 February 2008.
# '''^''' Russell, C.T.; Luhmann, J.G. (1997). "Neptune: Magnetic Field and Magnetosphere". University of California, Los Angeles. Retrieved 10 August 2006.
# '''^''' Broadfoot, A.L.; Atreya, S.K.; Bertaux, J.L.; et al. (1999). "Ultraviolet Spectrometer Observations of Neptune and Triton" (PDF). ''Science''. '''246''' (4936): 1459–66. Bibcode:1989Sci...246.1459B. doi:10.1126/science.246.4936.1459. <nowiki>PMID 17756000</nowiki>.
# ^ Отиди кај:<sup>'''''a'''''</sup> <sup>'''''b'''''</sup> Ness, N.F.; Acuña, M.H.; Burlaga, L.F.; Connerney, J.E.P.; Lepping, R.P.; Neubauer, F.M. (1989). "Magnetic Fields at Neptune". ''Science''. '''246''' (4936): 1473–78. Bibcode:1989Sci...246.1473N.
# '''^''' Hammel, H.B.; Lockwood, G.W.; Mills, J.R.; Barnet, C.D. (1995). "Hubble Space Telescope Imaging of Neptune's Cloud Structure in 1994". ''Science''. '''268''' (5218): 1740–42. Bibcode:1995Sci...268.1740H. doi:10.1126/science.268.5218.1740. <nowiki>PMID 17834994</nowiki>. "Appendix 5: Planetary Linguistics", Nineplanets.org
# '''^''' Weissman, Paul R. (1995). "The Kuiper Belt". ''Annual Review of Astronomy and Astrophysics''. '''33''': 327–57. Bibcode:1995ARA&A..33..327W.
# '''^''' "The Status of Pluto:A clarification". ''International Astronomical Union, Press release''. 1999. Archived from the original on 15 June 2006. Retrieved 25 May 2006.
# '''^''' Candice Hansen; et al. "Argo – A Voyage Through the Outer Solar System" (PDF). ''SpacePolicyOnline.com''. Space and Technology Policy Group, LLC. Retrieved 5 August 2015
# '''^''' Spilker, T.R.; Ingersoll, A.P. (2004). "Outstanding Science in the Neptune System From an Aerocaptured Vision Mission". ''Bulletin of the American Astronomical Society''. '''36''': 1094. Bibcode:2004DPS....36.1412S.
# '''^''' Gibbard, S.G.; Roe, H.; de Pater, I.; Macintosh, B.; et al. (1999). "High-Resolution Infrared Imaging of Neptune from the Keck Telescope". ''Icarus''. '''156''' (1): 1–15. Bibcode:2002Icar..156....1G. doi:10.1006/icar.2001.6766.
# '''^''' Hubbard, W.B.; Nellis, W.J.; Mitchell, A.C.; Holmes, N.C.; et al. (1991). "Interior Structure of Neptune: Comparison with Uranus". ''Science''. '''253''' (5020): 648–51. Bibcode:1991Sci...253..648H. doi:10.1126/science.253.5020.648. <nowiki>PMID 17772369</nowiki>.
# '''^''' Petit, Jean-Marc; Morbidelli, Alessandro; Valsecchi, Giovanni B. (1999). "Large Scattered Planetesimals and the Excitation of the Small Body Belts" (PDF). ''Icarus''. '''141''' (2): 367–87. Bibcode:1999Icar..141..367P. doi:10.1006/icar.1999.6166. Archived from the original (PDF) on 1 December 2007. Retrieved 23 June 2007.
# '''^''' Stern, S. Alan; Colwell, Joshua E. (1997). "Collisional Erosion in the Primordial Edgeworth-Kuiper Belt and the Generation of the 30–50 AU Kuiper Gap". ''The Astrophysical Journal''. '''490''' (2): 879–82. Bibcode:1997ApJ...490..879S. doi:10.1086/304912.
# '''^''' Chiang, E.I.; Jordan, A.B.; Millis, R.L.; M.W. Buie; et al. (2003). "Resonance Occupation in the Kuiper Belt: Case Examples of the 5 : 2 and Trojan Resonances". ''The Astronomical Journal''. '''126''' (1): 430–43. arXiv:astro-ph/0301458. Bibcode:2003AJ....126..430C. doi:10.1086/375207
# '''^''' Sheppard, Scott S.; Trujillo, Chadwick A. (10 September 2010). "Detection of a Trailing (L5) Neptune Trojan". ''Science''. '''329''' (5997): 1304. Bibcode:2010Sci...329.1304S. doi:10.1126/science.1189666. <nowiki>PMID 20705814</nowiki>.
# ^ Отиди кај:<sup>'''''a'''''</sup> <sup>'''''b'''''</sup> De La Fuente Marcos, C. & De La Fuente Marcos, R. (2012). "(309239) 2007 RW10: a large temporary quasi-satellite of Neptune". ''Astronomy and Astrophysics Letters''. '''545'''(2012): L9. arXiv:1209.1577. Bibcode:2012A&A...545L...9D. doi:10.1051/0004-6361/201219931.
# '''^''' Smith, R.; L.J. Churcher; M.C. Wyatt; M.M. Moerchen; et al. (2009). "Resolved debris disc emission around η Telescopii: a young solar system or ongoing planet formation?". ''Astronomy and Astrophysics''. '''493''' (1): 299–308. arXiv:0810.5087. Bibcode:2009A&A...493..299S. doi:10.1051/0004-6361:200810706.
# '''^''' Wilford, John N. (29 August 1989). "Triton May Be Coldest Spot in Solar System". ''The New York Times''. Retrieved 29 February 2008.
# '''^''' Brown, Michael E. "The Dwarf Planets". California Institute of Technology, Department of Geological Sciences. Retrieved 9 February 2008.
# '''^''' Goldreich, P.; Tremaine, S.; Borderies, N.E.F. (1986). "Towards a theory for Neptune's arc rings". ''Astronomical Journal''. '''92''': 490–94. Bibcode:1986AJ.....92..490G. doi:10.1086/114178.
# '''^''' Guinan, E.F.; Harris, C.C.; Maloney, F.P. (1982). "Evidence for a Ring System of Neptune". ''Bulletin of the American Astronomical Society''. '''14''': 658. Bibcode:1982BAAS...14..658G.
 
<br />{{reflist
| colwidth = 30em
| refs =
22

уредувања

Прегледник