Разлика помеѓу преработките на „Антички Македонци“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
 
== Македонска и Елинска раса ==
'''Македонците и Елините (Грците), самите антички елинскиантичкоелински (грчки) историчари ги представуваат како две различни раси''' (Ариан, Грчки Историчар, Книга 2, Битката на Исус, стр. 119 ||| Diodorus Siculus 18.37.3-4.). '''Истaтата поделба на македонска и елинска раса ја среќаваме и кај римските историчари''' (Livy's book XXXI.44)
 
=== Античко - македонскотоАнтичкомакедонското кралство ===
[[Античка Македонија]] била монархија со која владееле повеќе разни македонски кралски династии. За прв македонски крал се смета кралот [[Каран]] кој го основал македонскотоМакедонското кралствоКралство во 808 г.п.н.е. (според некои извори 825 г.п.н.е.), а во повеќето книги како прв крал се сретнува и [[Пердика]] за кого се вели дека направил многу повеќе отоколку сите 7 кралеви кои владееле пред него. Најголем процут и територијално проширување, македонскотоМакедонското кралствоКралство, доживеало за време на владеењето на [[Александар Македонски]] и неговиот претходник, татко му [[Филип II]], кога македонскотоМакедонското кралствоКралство се протегало на три континети од [[Кралство Македонија|Македонија]] на запад, преку [[Персија]] се до [[Индија]] на исток и [[Египет]] на југ. Царството доживеало пропаст по [[Македонско-римски војни|Македонско-римските војни]] (215 - 148 п.н.е) кога целосно било освоено од Римската империјаИмперија, а [[Кралство Македонија|Македонија]] била поделена на 4 провинции под многу строг режим.
 
== Античко-македонски јазик ==
3.623

уредувања

Прегледник