Разлика помеѓу преработките на „Отоманско Царство“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
с
 
 
Османлиските власти во текот на постоењето на империјата многу експертски придонесувале за развој на своите историски престолнини [[Бурса]], [[Едрене]] и [[Константинопол]], и ги претварале во големи трговски и индустријални центри<ref name="inalcikstudies209">Halil İnalcık, Studies in the economic history of the Middle East : from the rise of Islam to the present day / edited by M. A. Cook.
London University Press, Oxford U.P. 1970, p. 209 ISBN 0-19-713561-7</ref>. Најмногу се одавало внимание на трговците и занаетчиите кои биле неопходни при создавањето на новата престолнина. За таа цел, [[Мехмед II]] и неговиот наследник [[Бајазит II]] го зголемиле мигрирањето на [[евреи]]те од различни градови по [[Европа]] и ги утврдиле во [[Цариград]] и други пристанишни градови, како што е [[Солун]], во кој се создала најголемата еврејска населба во светот. На многу места во [[Европа]], [[евреи|еврејското население]] страдало од христијанските владетели, посебно по завршувањето на [[Реконквиста]]та во [[Шпанија]].
 
Отоманската економија била тесно поврзана со основните принципи на државата и општеството на [[Блиски исток|Блискиот исток]], каде крајна цел на државата била задржување и проширување на власта на владетелот, и начинот по кој богатите ресурси ќе бидат искористени<ref name="inalcikstudies217">Halil İnalcık, Studies in the economic history of the Middle East : from the rise of Islam to the present day / edited by M. A. Cook.
London University Press, Oxford U.P. 1970, p. 217 ISBN 0-19-713561-7</ref>. Крајна цел била да се зголемат државните приходи, доколку тоа е возможно, без да се создаваат некакви социјални безредија и немири меѓу населението.
 
* Holt, P. M. ''Egypt and the Fertile Crescent, 1516–1922: A Political History.'' 1966.
* Kunt, Metin and Woodhead, Christine, ed. ''Süleyman the Magnificent and His Age: The Ottoman Empire in the Early Modern World.'' 1995. 218 pp.
* Leiner, Frederick C. ''The end of Barbary terror : America's 1815 war against the pirates of North Africa''. New York : [[Oxford University Press]], 2006.
* [[Albert Howe Lybyer|Lybyer, Albert Howe]]. ''The Government of the Ottoman Empire in the Time of Suleiman the Magnificent''. AMS Press, 1978. ISBN 0-404-14681-3.
* Melis, Nicola, "The importance of Hormuz for Luso-Ottoman Gulf-centred policies in the 16th century: Some observations based on contemporary sources", in R. Loureiro-D. Couto (eds.), ''Revisiting Hormuz - Portuguese Interactions in the Persian Gulf Region in the Early Modern Period'', "Maritime Asia" 19, Fundação Calouste Gulbenkian/Harrassowitz Verlag, Wiesbaden 2008, pp.&nbsp;107–120.
* Murphy, Rhoads ''Ottoman Warfare 1500–1700'' (1999) 278 pp.
* Necipoğlu, Gülru. ''Architecture, Ceremonial, and Power: The Topkapı Palace in the Fifteenth and Sixteenth Centuries''. [[MIT Press]], 1991. ISBN 0-262-14050-0.
* Parry, V.J. ''A History of the Ottoman Empire to 1730'' (1976)
* Pierce, Leslie P. ''The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire.'' 1993. 374 pp.
* Shaw, Stanford J. ''History of the Ottoman Empire and Modern Turkey, Vol I; Empire of Gazis: The Rise and Decline of the Ottoman Empire 1290–1808''. [[Cambridge University Press]], 1976. ISBN 978-0-521-21280-9.
* Turnbull, Stephen. ''The Ottoman Empire 1326–1699'' (2003) 95 pp [http://www.questia.com/read/108569306 Questia.com], online edition
* Wheatcroft, Andrew. ''The Ottomans.'' 384 pp.

Прегледник