Разлика помеѓу преработките на „Правило на десна рака“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Правилото се користи и за одредување на правецот.
 
== КрстВекторски производ ==
[[КрстВекторски производотпроизвод|Векторскиот производ]] на два вектори честочестопати се користи во физиката и инженерството. На пример, во [[статика]]та и [[динамика]]та, вртежниот момент е крствекторски производотпроизвод на должината и [[силатасила]]та на лостот, а [[аголниот импулс]] е крствекторски производптпроизвод на [[линеарниотимпулс|линискиот импулс]] и далечинатарастојанието. Во електричната енергијаелектриката и магнетизмот, силата што се вложува на движење на наелектризирананаелектризираната честичка при движење во магнетно поле B е дадена со:
 
F=qV x B
 
Насоката на вкрстениотвекторскиот производ може да се најде со примена на десната рака како што следува:
 
#     Индискиот прстПоказалецот покажува во насока на векторот на брзина V.
# Средниот прст покажува во насока на векторот на магнетното поле.
# Палецот покажува во насока на вкрстениот производ Ф.
 
На пример, за позитивно наелектризирана честичка која се движи кон Северсевер, во регионобласт каде што магнетното поле го покажува Западоткон запад, резултирачкатарезултантната сила укажува напокажува нагоре.
 
=== Примена ===

Прегледник