Разлика помеѓу преработките на „Белград (Долни Дисан)“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: Белград, населба, храм и некропола од римското време. На 3,5-4 km западно од селото, при...)
 
Белград, населба, храм и некропола од римското време. На 3,5-4 km западно од селото, при обработувањето на земјата се откриени фрагменти од керамички садови, питоси и градежен материјал. На лозовите површини на агрокомбинатот Тиквеш„Тиквеш“ од Кавадарци, парцела 25А, со длабокото орање е откриено и делумно оштетена некропола што се простира на површина долга 80-100m и широка 40m. Во средиштето на парцелата се извадени тегули од гробови на„на две водиводи“, како и десетина надгробни споменици се работи за гробови со кремирани покојници од I до IV век. Понастрана од нив се извадени плочи од гробови од типот Циста[[. Што се однесува до населбата, таа се наоѓала на малите височин (археолошко наоѓалиште)|. Што се однесува до населбата, таа се наоѓала на малите височинкивисочин]]ки околу јужниот раб на плантажите.
[[Категорија:Археолошки Наоѓалишта
Анонимен корисник

Прегледник