Разлика помеѓу преработките на „Болоњски псалтир“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
+
(...)
 
(+)
'''БОЛОЊСКИ ПСАЛТИР.''' Иакоиако е пишуван во с. Равне Охридскоохридско, славистите го вбројуваат овој ракопис во битолското ракописно наследство, од причини што се смета дека во Битола се користел овој псалтир. Потекнува од првата половина на XIII век (1230-1242 г.). Паметникот има 264 пергаментни листови (270?200мм). Се чува во Августинскиот манастир во Болоња уште од почетокот на XVIII век.
 
[[Категорија:Православие]]

Прегледник