Скала (музика): Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 25 бајти ,  пред 3 години
средување
[проверена преработка][проверена преработка]
(средување)
[[Податотека:Chromatic_scale_full_octave_ascending_and_descending_on_C.PNG|мини|400x400пкс|Повишувачка и со опаѓачка тонска хроматска скала <span class="fn">[[File:Loudspeaker.svg|врска=File:ChromaticScaleUpDown.ogg|11x11пкс]]&nbsp;[[Media://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/ChromaticScaleUpDown.ogg| Игра]]</span>&#x20;]]
[[Податотека:C_major_scale.png|мини|Шема на интервали во C-голема скала <span class="fn">[[File:Loudspeaker.svg|врска=File:Ionian_mode_C.mid|11x11пкс]]&nbsp;[[Media:Ionian mode C//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/99/Ionian_mode_C.mid| Игра]]</span>&#x20;]]
Во музичката теорија, '''скала''' е кој било збир на музички ноти кои се подредени по фундаментална фреквенција или наспоред тонот. Скалата која е наредена со зголемување на тонот, е растечкирастечка, обема и размер нареденнаредена со намалување на тонот, е опаѓачка скала. Некои скали содржат различни тонови, кога се покачува и се намалува тонот, на пример, со мелодичен помали размериразмер.
 
Често, особено во контекст на вообичаена пракса период, повеќето или сите на [[Мелодија|мелодии]] ѝи [[Хармонија|хармонии]] на музичко дело се изградени со користење на белешки на една скала, којкоја може да биде погодно претставена на вработените со стандарден клуч за потпишување.<ref>Benward, Bruce and Saker, Marilyn Nadine (2003). ''Music: In Theory and Practice'', seventh edition: vol. 1, p. 25. Boston: McGraw-Hill. {{ISBN|978-0-07-294262-0}}.</ref>
 
Поради принципот на октава еквивалентност на октава, скалата генерално се сметаатсмета за една октава, со пoвисоки или пониски октави, при што едноставно се повторува моделот. Музичка скала претставуваа поделба на октава простор во одреден број на скала чекори, скалаодносно чекор може да биде препознатливо растојание (или интервал) помеѓу две последователни белешки од скалата.<ref>Hewitt, Michael (2013). ''Musical Scales of the World'', pp. 2–3. The Note Tree. {{ISBN|978-0-9575470-0-1}}.</ref> Сепак, не есе потребно скалапотребни чекори на скалата за да бидат еднакви во кој било размер и, особено, како што тоа го покажаа со микротонскамикротонската музика, не постои ограничување за тоа колку белешки може да се вбризгувадодаваат во секој даден музички интервал.
 
Мерка на ширината на секоја скала чекор обезбедува метод за класификација на музичките скали. На пример, во хроматска скала секоја скаласекој чекор претставува пола интервал, додека големи размери е дефинирано од страна на интервалот моделот Т–Т–С–Т–Т–Т–S, каде што Т залагасе заоднесува на целиот тон (интервал од две полу интервали), и S се залагаоднесува зана полу интервал. Врз основа на нивните интервал модели, музичките скали се ставаставаат во категории, вклучувајќи диотонска, хроматска, големи, мали, и други.
 
== Наводи==

Прегледник