Прејди на содржината

Зоолошка градина: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
(дополнување)
Изразот зоолошка градина се однесува на [[зоологија]], дел од биологијата кој се занимава со проучување на животни и е изведен од [[грчки јазик|грчките]] зборови ''зоон'' (ζῷον, „животно“) и ''логос'' (λóγος, „изучување“). Кратенката „зоо“ (на англиски се чита „зу“) за прв пат била користена во Зоолошките градини на Лондон кои се отвориле како научно-истражувачки објект во 1828 година, а за јавноста во 1847.<ref name=ZSL>[http://www.zsl.org/info/about-us/zsls-history,129,AR.html "ZSL's history"], Zoological Society of London.</ref> Бројот на големи збирки на животни во отворени за јавноста низ целиот свет сега е над 1000, од кои околу 80% се сместени во градови.<ref name=EBZoo>"Zoo," ''Encyclopaedia Britannia'', 2008.</ref>
 
==Зоолошката градина како тема во уметноста и во популарната култура==
* „Во зоолошката градина“ - расказ на македонската писателка [[Оливера Николова]].<ref>Оливера Николова, ''Приказни за Зоки Поки'', Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1980, стр. 15-16.</ref>
* „Во зоолошката градина“ (''At the Zoo'') - песна на американското [[Поп-музика|поп]]-[[Рок-музика|рок]] дуо [[Сајмон и Гарфанкел]] (''Simon & Garfunkel'') од 1968 година.<ref>[https://www.discogs.com/Simon-Garfunkel-Bookends/master/27757 Discogs, Simon & Garfunkel ‎– Bookends (пристапено на 24.9.2018)]</ref>
 
== Белешки ==