Разлика помеѓу преработките на „Данок на добивка“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
'''Данок на добивка''' е [[данок]] што правните лица ([[Претпријатие|претпријатијата]], [[Финансиски институции|финансиските институции]] и другите [[Организација|организации]]) гигo плаќаат на остварената [[Добивка|добивка]] во претходната финансиска година.
 
Обврзници на данокот на добивка се сите претпријатија (домашни и странски) како правни субјекти кои остваруваат [[добивка]] од дејноста што ја извршуваат. Како предмет на оданочување се јавува [[добивка|добивката]], ([[профит|профитот]]) која се утврдува како разлика помеѓу вкупните [[приходи]] и вкупните [[расходи]], согласно [[Сметководство|сметководствените]] прописи и законот за данок на доход. Даночната основица е износот на [[добивка|добивката]], односно [[профит|профитот]].
Анонимен корисник

Прегледник