Разговор:Илинденско востание: Разлика помеѓу преработките

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ред 26: Ред 26:


Апропо, Хитлер признава независимостта на Македония през септември 1944 г., след като България му обявява война, но едва ли този факт е намерил място в историята на Република Македония... --[[User:Владко|Владко]] 04:21, 21 Apr 2005 (UTC)
Апропо, Хитлер признава независимостта на Македония през септември 1944 г., след като България му обявява война, но едва ли този факт е намерил място в историята на Република Македония... --[[User:Владко|Владко]] 04:21, 21 Apr 2005 (UTC)

Сигурен сум, дека Ресен не бил ослободен за време на Илинденското (Илинденско-Преображенското) востание. Имало е план за тоа, но не е бил реализиран. Востаниците само демонстрирале околу Ресен на 21 (мислам) jули (=3 август). Антон Кецкаров

Преработка од 15:46, 23 април 2005

Първата "република" на Балканите всъщност е т.нар. Тъмръшка република - опитът на британския авантюрист Синклер през 80-те години на ХІХ в. да отцепи част от Родопите, като подбуни помаците в областта Тъмръш да въстанат против властите в Източна Румелия. Владко

Владко, можеш ли да ми кажеш оваа република што ја спомна како гласи на англиски - да ја побарам на интернетов, или пак дај ми линкови... Доколку навистина е прва република, тогаш ќе го сменам делот дека Крушевската република е прва на Балканот.

Ето ти източник на английски: Muslim Minorities in Bulgaria, www.emz-berlin.de/projekte_e/pj41_pdf/Marushiakova.pdf Разбира се, т.нар. Тъмръшка република в никакъв случай не може да омаловажи приноса на Крушевската република в борбата против османския гнет на Балканите.

Во врска со дискусиите, да ти кажам дека слободно можеш да пишуваш на бугарски. Меѓутоа и македонската и бугарската википедија те замолува тука статиите да ги пишуваш на македонски, без разлика што ти тоа го сметаш за бугарски дијалект. Во спротивно, ќе го сметаме тоа за континуирана (и морам да додадам, непотребна) провокација. Ако сметаш дека вршиме цензура те советувам да тркнеш до оваа страница да видиш што Википедија не е (страницата е на бугарската енциклопедија): [1] Користењето бугарски јазик на македонска википедија ќе го третираме како пропаганда и дискриминација. Не е научно докажано дека македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот. Дури и да е така, ти сепак треба да пишуваш на македонски "дијалект", исто како што на Алеманската Википедија (тоа е германски дијалект) се пишува на алемански, а не на литературен германски. --FlavrSavr 14:25, 9 Apr 2005 (UTC)

Мисля, че имам право да пиша в македонската Уикипедия, след като прадядо ми е бежанец от Македония. След като той е преценил, че неговият диалект не е различен от българския език, не мисля да го оборвам. Признавам, че от 1944 г. югославските власти предприемат засилен курс към обособяване на вашата книжовна норма с цел да я откъснат от българската, но като филолог мога да ви уверя, че не е възможно за няколко десетилетия да се създаде нов ЕСТЕСТВЕН език. Не се страхувайте, че ще ви караме да учите наново начално училище. Ако обаче желаете децата ви да имат европейско бъдеще, бих ви посъветвал да ги пратите да учат средно и/или висше училище в България. Владко

Па секако дека имаш право да пишуваш на македонската википедија, на македонски. (дискусиите се отворени за сите јазици, со тоа што никој гарантира дека ќе бидете разбрани). За жал, на аргументите што ги наведов погоре, се што имаше да ми одговориш е присуството на прадедо ти, кој се осеќал како бугарин и што ти не сметаш дека македонскиот е ЕСТЕСТВЕН (патем, поим неам што значи тоа). Не знам каква врска има тоа со научен, формално-правен (по пат, ги ѕирна ли текстот Што не е википедија?), или било каков аргумент? Прадедо ми бил српски генерал, ги сметал Македонците за Јужни Срби, а Бугарите за татарско племе. Значи ли тоа дека сега треба да одам на Српската или Бугарската Википедија и да викам на македонски или српски дека Македонците се Јужни Срби или Бугарите нецивилизирано татарско племе? Освен тоа, каква тоа врска има со Илинденското востание?!? Имаше некаков додаток на текстот, подобрување? Се работи инаку за дискусија за Илинденскоте востание, да те потсетам. --FlavrSavr 16:08, 9 Apr 2005 (UTC)


Извинявам се, че дискусията за първата истинска република на Балканите се отплесна към лични нападки. Както казах, високо ценя подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание. Вие обаче не би трябвало да си затваряте очите, че повечето от тях са кръвно и идеологически свързани с България. Що се отнася до езиците, ЕСТЕСТВЕН език не се създава с решение на Коминтерна или на АВНОЮ. ИЗКУСТВЕН език като Есперанто или Клингон, или пък машинните езици от рода на Бейсик, Алгол, Кобол, Фортран - може. Владко

Не сум сигурен колку Помачката Република била република во вистинска смисла на зборот. Изворот што ти го наведуваш бегло ја спомнува Помачката република (со наводници и со додавка таканаречена), другите извори што ги најдов слично ја третираат. Никаде нема информации за влада, поделба по функции, судска власт и извршна и слично. На некои места прочитав дека била раководена од турски бегови. Не сакам да кажам дека тоа не било република, сакам да кажам дека не е докажано дека била република, и навистина ме заинтересира ова. Ако можеш да најдеш информации за владата на Помачката Република, ќе ја наведам во текстот, или пак ќе го тргнам тоа дека Крушевската Република е прва на Балканот. Јас барав и навистина не најдов. --FlavrSavr 16:55, 9 Apr 2005 (UTC)


Владко, македонскиот јазик е формализиран во завршетокот на Втора Светска војна. Податоци за разлика меѓу македонски и бугарски можеш да најдеш уште во првата половина на 19ти век, а особено во последната деценија на 19ти век. Од почетокот на 20от век имаш и Бугари што го признаваат македонскиот јазик, долго пред Хитлер да застане на чело на Германија и Бугарија да и стане сојузник на нацистичка Германија. Бугарски извори зборуваат за овие појави во средината и крајот на 19ти век. Двете движења се инаку одделени заради влегувањето на бугарската Егзархија во македонските училишта со главна цел за бугаризирање на македонското население т.е. пропаганда (и за ова има податоци што потекнуваат од бугарски извори). Каква е врската меѓу овие јазични движења и Илинденското востание? Второто движење води кон Мисирков и Илинденското востание и серија изјави кои многу јасно спомнуваат македонски јазик. А за изјави како „ИЗКУСТВЕН език като Есперанто или Клингон, или пък машинните езици от рода на Бейсик, Алгол, Кобол, Фортран - може“ и серијата други што веќе ги имаш дадено, преминуваш граница на толеранција. И.Дукоски

Ако говориш за българизация защо не споменаваш за сърбизацията? В макендонския език особено след втората световна война ви "поканиха" в Югославия нима не ви натъпкаха езика с множество сърбизми. Че и сега за какъв македонски език ми говориш като половината ви думи са чуждици - разни английски и немски думи ги ползвате като си има славянски термини за тях. За какъв македонски език ми говориш като вие не може да си го опазите от сръбско, западно и незнам както си още влияние само и само да не си признаете че произхождате от българския език. 128.238.79.63 20:58, 9 Apr 2005 (UTC)


Апропо, Хитлер признава независимостта на Македония през септември 1944 г., след като България му обявява война, но едва ли този факт е намерил място в историята на Република Македония... --Владко 04:21, 21 Apr 2005 (UTC)

Сигурен сум, дека Ресен не бил ослободен за време на Илинденското (Илинденско-Преображенското) востание. Имало е план за тоа, но не е бил реализиран. Востаниците само демонстрирале околу Ресен на 21 (мислам) jули (=3 август). Антон Кецкаров