Разлика помеѓу преработките на „Книжевност“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 1.548 бајти ,  пред 1 година
дополнување
(дополнување)
 
Различни историски периоди истакнувале различни карактеристики на литературата. Најраните дела, најчесто се осврнувале на религиозни и советувачки пораки. Морализирањето или согледувањето на литературата се спречува од ваквите извори. [[Среден век|Средниот век]] ја носи романсата, додека „времињата на причината“ ги произведуваат националистичките епови и филозофската мисла. Романтизмот ја истакнува популарната народна литература и емотивните ставови, но сепак му даваат отворен пат на Западот, кој во [[XIX век|XIX-иот век]] ја започнува фазата на реализам и натурализам, трагајќи во реалното. [[XX век|XX-иот век]] го донесува симболизмот и психолошките гледишта, менувајќи го притоа тогашниот вообичаен тек.
 
==Теорија на книжевноста==
Според [[Џакомо Леопарди]], вредноста на книжевноста зависи во прв ред од стилот, и тоа во толкав обем што ако на едно дело му се одземе стилот, тоа ќе се сведе на нешто без никаква вредност. Стилот, пак, е нераскинливо поврзан со [[јазик]]от. Исто така, тој смета дека за некој да може да ја оцени вредноста на книжевното дело, тој самиот мора да знае совршено да пишува, толку колку што е умешноста на писателот кој се оценува. Бидејќи малку луѓе ја поседуваат способноста за правилно оценување на книжевните дела, Леопарди тврди дека славата на најдобрите писатели повеќе зависи од случајноста отколку од нивната вистиснка вредност.<ref>Đ. Leopardi, ''Pesme i proza''. Beograd: Rad, 1964, стр. 77-80.</ref>
 
== Литературни видови ==
 
== Извори на литература ==
Најстарите извори на литературата се митот[[мит]]от и фолклорот[[фолклор]]от.
 
=== Мит ===
Најстари извори на литературата се митовите. Митот е фантастична [[приказна]], создадена во најдалечното [[минато]] во која се раскажува за она што се случило на самиот почеток. Тоа се народни [[приказни]] во кои луѓето во недостаток на научни сознанија создавале фантастични објаснувања. Митовите се всушност приказни за создавањето на земјата, [[Небесни тела|небесните тела]], човекот[[човек]]от, животните[[животни]]те итн.; тие се прв обид за толкување на стварноста, за природните феномени како менувањето на денот и ноќта, [[Годишни времиња|годишните времиња]], грмотевицата итн.; тие се прв учебник за моралот[[морал]]от и доброто однесување на човекот.
Најстари извори на литературата се митовите.
 
Митот е фантастична [[приказна]], создадена во најдалечното [[минато]] во која се раскажува за она што се случило на самиот почеток. Тоа се народни [[приказни]] во кои луѓето во недостаток на научни сознанија создавале фантастични објаснувања. Митовите се всушност приказни за создавањето на земјата, небесните тела, човекот, животните итн.; тие се прв обид за толкување на стварноста, за природните феномени како менувањето на денот и ноќта, годишните времиња, грмотевицата итн.; тие се прв учебник за моралот и доброто однесување на човекот.
 
'''Митовите се поделени на:'''
 
'''Митовите се поделени на:'''
1. митови за создавање на космосот (редот) - [[космогониски митови]];
2. митови за настанокот на живиот свет;
4. митови за крајот на светот - [[есхатолошки митови]].
 
Митовите се сакрални (свети) творби, а не литературни, но им служат на литературните творби како богат извор на мотиви употребувани до ден-денес. Разни народи со текот на времето создавале бројни [[митски приказни]] оформувајќи збир од митови наречен [[митологија]].
 
Сите делови на светот имаат своја [[митологија]], но најпознати се: [[Египетска митологија|египетската]], [[Сумерска митологија|сумерската]], индиската, [[Кинеска митологија|кинеската]], древномакедонската (балканска, „старогрчка“[[Старогрчка митологија|старогрчка]]), [[Римска митологија|римската]] и др.
Митовите се сакрални (свети) творби, а не литературни, но им служат на литературните творби како богат извор на мотиви употребувани до ден-денес.
 
Разни народи со текот на времето создавале бројни [[митски приказни]] оформувајќи збир од митови наречен [[митологија]].
Сите делови на светот имаат своја [[митологија]], но најпознати се: египетската, сумерската, индиската, кинеската, древномакедонската (балканска, „старогрчка“), римската и др.
 
=== Фолклор ===
* [[драма]].
 
Лирско-епските дела не се посебен род, туку претставуваат меѓурод каде лирските и епските елементи се испреплетени. Родовите, пак, се делат на литературни видови.
 
Родовите, пак, се делат на литературни видови.
 
== Поврзано ==
==Наводи==
{{наводи}}
 
 
{{Нормативна контрола}}

Прегледник