Разлика помеѓу преработките на „Прекршување (физика)“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
(Откажано уредувањето 3589400 на уредникот 79.126.187.110 (разговор))
Ознака: Отповикај
{{Distinguish2|[[дифракција]], искривување на брановиот фронт при наидување на пречка}}
[[Image:Fénytörés.jpg|thumb|Светлинскиот зрак насочен кон плексигласот делумно се прекршува (долниот зрак), а делумно се [[рефлексија|рефлектира]] од граничната површина (горниот зрак).]]
[[File:R-DSC00449-WMC.jpg|thumb|Прекршување на светлината во чаша вода (сликата е свртена за 180<sup>о</sup>).]]
'''Прекршување''' или '''рефракција''' е промена на насоката на ширење на [[бран]] при неговото преминување од една во друга [[преносна средина|преносна материјална средина]].
Ваквиот феномен се објаснува со помош на [[закон за зачувување на енергијата|законите за запазување на енергијата]] и [[импулс (механика)|импулсот]]. Поради менување на материјалната средина низ која се шири бранот, неговата [[фазна брзина]] се менуваа соодветно на средината, но [[фреквенција]]та останува иста. Појавата може да се воочи кога бранот зафаќа агол различен од 0° со нормалата на граничната линија меѓу двете различни средини. Најчесто забележана појава е прекршувањето на [[светлина]]та. Но, сите видови бранови подлежат на прекршување при премин од една во друга средина - [[звук|звучните бранови]], [[водни бранови|брановите во водата]] при премин во област со поголема длабочина итн.
Прекршувањето е опишано со [[Снелов закон|Снеловиот закон за прекршување]]: При прекршување на брановите упадниот зрак, нормалата и зракот на прекршениот бран лежат во иста рамнина. Односот на синусот на [[упаден агол|упадниот агол]] ''θ<sub>1</sub>'' и синусот [[агол на прекршување|аголот на прекршување]] ''θ<sub>2</sub>'' е еднаков на односот на брзините на ширењето на бранот во средината во која бранот упаѓа и брзината на средината во која се прекршува (''v''<sub>1</sub> / ''v''<sub>2</sub>). Овој однос е наречен релативен [[индекс на прекршување]] на средината 2 во однос на средината 1 (''n''<sub>21</sub> = ''n''<sub>2</sub> / ''n''<sub>1</sub>):

Прегледник