Разлика помеѓу преработките на „Четинари“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 4 бајти ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
с
| divisio = Четинари (''Pinophyta'')
| classis = Четинари ('Pinopsida'')
| subdivision_ranks = Редови и фамилиисемејства
| subdivision =
''[[Cordaitales]]'' †<br>
}}
 
'''Четинарите''' или '''иглолисни''' (оддел ''Coniferophyta'' или ''Pinophyta'') се семени [[растенија]] кои произведуваат задрвенети [[Стебло|стебла]]. Како и [[Цикасови|цикасите]] и [[Гинко|гинкото]], и четинарите поседуваат многу [[фосил]]ни остатоци кои датираат од доцниот [[карбон]]. За разлика од другите [[Голосеменици|голосемени]] оддели, четинарите се мошне важни од економски и еколошки аспект. Целата група на четинари се состои од околу 550 видови подредени во седум фамилиисемејства. Сите седум фамилии најверојатно датираат уште од [[мезозоик]]от.
 
== Морфологија ==
== Размножување ==
 
Четинарите се едно- или дводомни растенија. [[Полен]]от (микрогаметофит) се произведува во микроспорангијални стробили (машки [[Шишарка|шишарки]]) составени од спорофили каде поленовите торбички (микроспорангии) се образуваат на долната површина. Сите видови се опрашуваат со помош на ветерот, односно [[Анемохорија|анемохорно]]. [[Сперматозоид]]ите се без камшичиња и се пренесуваат до [[јајце клетка]]та со поленова цевка. Со исклучок на фамилијатасемејството на [[тиси]]те (''Taxaceae''), овулите (јајце -клетките) се образуваат во еден комплексен или секундарно намалена мегаспорангијатна стробила (женска шишарка) која се состои од семени лушпи кои носат јајце клетки. Тие се обрабени со стерилно ткиво.
 
 

Прегледник