Димитрије Митриновиќ: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
#1Lib1Ref
[проверена преработка][проверена преработка]
(#1Lib1Ref)
(#1Lib1Ref)
Повторно откривање на делата на Димитрија Митриновиќ е заслуга на [[Предраг Палавестра]]. Тој во [[хрестоматија]]та ''Книжевност на Млада Босна'' (''Књижевност Младе Босне'') ([[Сараево]], [[1965]]), во целост го рехабилитирал Митриновиќ, го вратил во контекстот на [[авангарда во српската книжевност|српската авангарда]]. Во таа смисла, значајна е и палавестрината [[монографија]] ''Догма и утопија на Димитрија Митриновиќ. Почетоци на српската книжевна авангарда'' (''Догма и утопија Димитрија Митриновића. Почеци српске књижевне авангарде'' )(Белград, [[1977]]).
 
== РеференциНаводи ==
 
== Литература ==
* Гојко Тешић, Антологија песништва српске авангарде (1902—1934), Светови, Нови Сад, 1993.
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.novipolis.rs/memento/30278/zivot-i-utopija.html Живот и утопија], приступљено 11. септембра 2016.
 
[[Категорија:Родени 1880]]
[[Категорија:Починати 1953]]
 
[[Категорија:Берковиќани]]
[[Категорија:Срби во Босна и Херцеговина]]
[[Категорија:Срби во Лондон]]

Прегледник