Димитрије Митриновиќ: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
#1Lib1Ref
[проверена преработка][проверена преработка]
(нова страница)
 
(#1Lib1Ref)
Роден е во [[Поплат]] (во денешна [[Општина Берковиќ]]). Детството го поминал во [[Зови Дол]] крај [[Невесиње]] каде биле што неговите родители биле учители.<ref>[http://www.radionevesinje.com/index.php?option=com_content&view=article&id=581%3A2013-03-19-15-23-19&catid=4%3Anevesinje&Itemid=19 МОЖДА НИСТЕ ЗНАЛИ О НЕВЕСИЊУ (31 )]''Радио Невесиње'', 19. 3. 2013.</ref> Основно училиште завршил во [[Благај (Мостар)|Благај]], гимназија во [[Мостар]], а студии по филозофија, [[психологија]] и [[логика]] во [[Загреб]], [[Београд]], потоа во [[Виена]] и [[Минхен]]. Апсолвирал во [[Тибинген]] во [[1914]] година.
 
Работел во уредништвото на ''[[Босанска вила]]'' ([[1910]] — [[1913]]). [[Првата светска војна]] јја апоминалпоминал во Лондон, каде го покренал и уредувал [[списание]]то ''New Age'' (''Ново време''), кој подоцна прераснал во списанието ''New Europe''. Митриновиќ исто така е и иницијатор на ''Антибарбарус клуб'', Адлерово друштво за студии по индивидуална психологија.
 
Првата своја песна, ''Ленто долоросо'', ја објавил во Босанска вила во [[1905]], под [[псевдоним]]от ''М. Димитријевиќ'', под кој подоцна воглавно објавувал поезија. Покрај тој, го користел и псевдонимот ''Антицус''.
Покрај во Босанска вила, објавувал песни и во списанијата: ''[[Бранково коло]]'' ([[1906]] — [[1907]], [[1909]] — [[1911]]), ''Дело'' (1906), ''Нова искра'' (1906-1907), ''Срѓ'' (1906-[[1908]]), ''Српски књижевни гласник'' (1906, 1908, 1911), ''Словенски југ'' (1908), ''Вардар'' (1910), ''Зора'' (1910), ''Хрватски ѓак'' (1908-1909, 1911), ''Одјек'' ([[1912]]), ''Савременик'' (1911).
 
Митриновиќ е творец на [[футуризам|футуристичкиот]] [[манифест]] во српската книжевност (''Естетски контемплации, Босанска вила, 1913'').<ref>Гојко Тешић, Антологија песништва српске авангарде (1902—1934), Светови, Нови Сад, 1993.</ref>
 
Повторно откривање на делата на Димитрија Митриновиќ е заслуга на [[Предраг Палавестра]]. Тој во [[хрестоматија]]та ''Книжевност на Млада Босна'' (''Књижевност Младе Босне'') ([[Сараево]], [[1965]]), во целост го рехабилитирал Митриновиќ, го вратил во контекстот на [[авангарда во српската книжевност|српската авангарда]]. Во таа смисла, значајна е и палавестрината [[монографија]] ''Догма и утопија на Димитрија Митриновиќ. Почетоци на српската книжевна авангарда'' (''Догма и утопија Димитрија Митриновића. Почеци српске књижевне авангарде'' )(Белград, [[1977]]).

Прегледник