Разлика помеѓу преработките на „Именка“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 57 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
(поправка на правопис)
Ознаки: Мобилно уредување Уредување од мобилен извршник
* '''Киро Глигоров''' е првиот '''претседател''' на '''Република Македонија'''.
}}
Во [[лингвистика]]та, '''именкитеИменка''' се{{--}} менливименлив зборовизбор коикој го содржатсодржи белегот опредметеност, коии можатможе да се јаватјави како [[подмет]], предмет, [[прилошка определба]], именски дел од прирокот, а вршат и [[атрибут|атрибутска служба]] во реченицата.<ref>Loos, Eugene E., et al. 2003. [http://www.sil.org/linguistics/GlossaryOfLinguisticTerms/WhatIsANoun.htm Glossary of linguistic terms: What is a noun?]</ref>
 
СинтаксичкитеСинтактичките правила за именките се разликуваат од јазик до јазик. Во [[македонски јазик|македонскиот јазик]], именките се зборови кои како што е погоре споменато опишуваат предмети или појави или пак одделни имиња на некои предмети или појави, според тоа тие се делат на '''општи''' и '''сопствени''' именки, кои се разбира се делат на подгрупи.
 
== Историја ==

Прегледник