Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 105 бајти ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
Почнувајќи од [[2013]] година, само околу 15% од населението на Дубаи се состоело од државјани на Обединетите Арапски Емирати<ref>{{cite web|title=Dubai population jumps 4.8 per cent to 2.17m |url=http://www.uaeinteract.com/docs/Dubai_population_jumps_4.8_per_cent_to_2.17m/56733.htm |publisher=UAE interact |accessdate=4 September 2014 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20140819034855/http://www.uaeinteract.com/docs/Dubai_population_jumps_4.8_per_cent_to_2.17m/56733.htm |archivedate=19 August 2014 |df=dmy }}</ref>, додека останатите се состојат од иселеници<ref>{{cite web|url=http://uk.reuters.com/article/2013/10/10/uk-emirates-citizenship-feature-idUKBRE99904J20131010|title=Call to naturalise some expats stirs anxiety in the UAE|agency=Reuters UK|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20140714171325/http://uk.reuters.com/article/2013/10/10/uk-emirates-citizenship-feature-idUKBRE99904J20131010|archivedate=14 July 2014|df=dmy-all}}</ref><ref>{{cite web|url=http://gulfbusiness.com/2014/01/gcc-citizenship-debate-a-place-to-call-home/|title=GCC Citizenship Debate: A Place To Call Home|work=Gulf Business|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20140901125525/http://gulfbusiness.com/2014/01/gcc-citizenship-debate-a-place-to-call-home/#.VKfqDxA4Lw8|archivedate=1 September 2014|df=dmy-all}}</ref>. Околу 85% од популацијата на иселениците (и 71% од вкупното население на Дубаи) се азиски, главно индиски (51%) и пакистански (16%) по потелко жители. Други значајни азиски групи се од [[Бангладеш]] (9%) и [[Филипинци]] (3%). Постои огромна заедница на [[Сомалијци]] со околу 30.000 жители, како и други заедници од различни националности<ref name=migrationinformation>[http://www.migrationinformation.org/dataHub/GCMM/Dubaidatasheet.pdf "Country and Metropolitan Stats in Brief] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20121012143031/http://www.migrationinformation.org/dataHub/GCMM/Dubaidatasheet.pdf |date=12 October 2012 }}. MPI Data Hub</ref>. Една четвртина од населението (локални и странски), наводно, имаат потекло на [[Иран]]<ref>{{cite news |author=HASSAN M. FATTAH; Nada El Sawy contributed reporting for this article. |url=https://select.nytimes.com/gst/abstract.html?res=F00E1EF839550C778CDDAB0994DD404482 |title=Young Iranians Follow Dreams to Dubai |work=The New York Times |date=4 December 2005 |accessdate=11 September 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20131005012837/http://select.nytimes.com/gst/abstract.html?res=F00E1EF839550C778CDDAB0994DD404482 |archivedate=5 October 2013 |df=dmy-all }}</ref>. Освен тоа, 16% од населението (или 288.000 лица) кои живеат во колективно сместување не биле идентификувани по етничка припадност или националност, но се сметало дека се главно од азиско потекло<ref name="pop4">{{cite web|url=http://www.hsbc.com/1/PA_1_1_S5/content/assets/retirement/2006_for_report_world.pdf |title=HSBC Reveals "The Future of Retirement: What the World Wants" Survey Results |date=26 April 2006 |publisher=HSBC |accessdate=19 April 2010 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20081204224023/http://www.hsbc.com/1/PA_1_1_S5/content/assets/retirement/2006_for_report_world.pdf |archivedate=4 December 2008}}</ref>. Во Дубаи има повеќе од 100.000 британски иселеници, што е далеку најголемата група на западни иселеници во градот<ref>{{cite news|url=http://www.arabianbusiness.com/dubai-leads-british-exodus-overseas-49627.html|title=Dubai leads British exodus overseas|work=Arabian Business|date=21 May 2008|accessdate=16 November 2012|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20130116232224/http://www.arabianbusiness.com/dubai-leads-british-exodus-overseas-49627.html|archivedate=16 January 2013|df=dmy-all}}</ref>. Средната возраст во Дубаи била околу 27 години. Во [[2014]] година, проценети се 15.54 раѓања и 1.99 смртни случаи на 1.000 луѓе<ref>{{cite web|title = United Arab Emirates Demographics Profile 2014|url = http://www.indexmundi.com/united_arab_emirates/demographics_profile.html|publisher = indexmundi.com|accessdate = 21 December 2015|deadurl = no|archiveurl = https://web.archive.org/web/20151225154722/http://www.indexmundi.com/united_arab_emirates/demographics_profile.html|archivedate = 25 December 2015|df = dmy-all}}</ref>.
 
[[Арапски јазик|Арапскиот јазик]] е национален и официјален јазик на Обединетите Арапски Емирати. [[Заливски арапски јазик|Заливскиот дијалект]] на арапски јазик го зборува старото население<ref>{{cite book|last=Christensen|first=Shane|title=Frommer's Dubai|year=2010|publisher=John Wiley & Sons|isbn=978-0-470-71178-1|page=174}}</ref> . Англискиот јазик се користи како втор јазик. Други главни јазици што се зборуваат во Дубаи поради имиграцијата се [[малајаламмалајалски јазик|малајалскиот]], [[хинди]], [[гуџаратски јазик|гуџаратскиот]], [[персиски јазик|персискиот]], [[синдски јазик|синдскиот]], [[тулутулуЍ]]<ref>{{cite web|url=http://www.daijiworld.com/news/news_disp.asp?n_id=186483|title=Nama Tuluveru all set to entertain UAE with Rangabhoomi's 'Kaala Chakra'|publisher=daijiworld.com|accessdate=12 February 2016|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160304045706/http://www.daijiworld.com/news/news_disp.asp?n_id=186483|archivedate=4 March 2016|df=dmy-all}}</ref>, [[тамилски јазик]], [[пенџапски јазик]] и.т.н.<ref>{{cite web |url=http://www.justlanded.com/english/Dubai/Dubai-Guide/Language/Languages |title=Languages spoken in Dubai |publisher=Justlanded.com |accessdate=20 April 2013 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20130627204329/http://www.justlanded.com/english/Dubai/Dubai-Guide/Language/Languages |archivedate=27 June 2013 |df=dmy-all }}</ref>
 
===Религија===

Прегледник