Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 6.338 бајти ,  пред 2 години
===Метро===
 
Проектот за [[Дубајско Метро|метрото]] од 3.89 милијарди долари е во функција. Се состои од две линии (Црвена линија и Зелена линија) кои се движат низ финансиските и станбените области на градот. Системот бил делумно отворен во септември [[2009]] година<ref>{{cite web|title=Dubai RTA – Dubai Metro – Blue Line |date=11 September 2009 |publisher=zawya |url=http://www.zawya.com/projects/project.cfm/pid151106013921?cc |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110617052450/http://www.zawya.com/projects/project.cfm/pid151106013921?cc |archivedate=17 June 2011 |df=dmy }}</ref>. Меѓународната сервисна компанија базирана во [[Велика Британија]] ''Serco'', е одговорна за работењето на метрото. Метрото се состои од Зелена линија, која има 20 станици (8 подземни, 12 покачени), а Црвената линија има 29 станици (4 подземни, 24 покачени и 1 на ниво на земјата). Во јули [[2016]] година бил доделен анекс кон договорот за проширување на Црвената линија, поради одржување наEXPOна EXPO 2020. Ова проширување треба да се отвори во април [[2020]] година. Исто така, се планира и сина и пурпурна линија. Дубаи Метро (Зелени и Сини линии) ќе има 70 километри патека и 43 станици, 37 над земјата и десет под земја<ref name=dubaimetro>{{cite web|url=http://www.uaeinteract.com/docs/Dubai_Municipality_signs_Dh12.45_billion_Metro_contract/16483.htm |title=Dubai Municipality signs Dhs12.45&nbsp;billion Metro contract |date=30 May 2005 |publisher=UAE Interact |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110513205740/http://www.uaeinteract.com/docs/Dubai_Municipality_signs_Dh12.45_billion_Metro_contract/16483.htm |archivedate=13 May 2011 |df=dmy }}</ref>. Метрото во Дубаи е првата градска мрежа со воз на [[Арапски Полуостров|Арапскиот Полуостров]]<ref name="autogenerated1">{{Cite news|url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8247330.stm|title=Will metro change Dubai car culture?|date=11 September 2009|publisher=BBC News|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20090916041627/http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8247330.stm|archivedate=16 September 2009|df=dmy-all}}</ref>.
 
===Палма Џумејра Монорелс===
 
[[Палма Џумејра Монорелс]] е линија на [[монорелс]] на [[Палма Џумејра]]. Таа ја поврзува Џумејра со копното, со планирано понатамошно проширување на Црвената линија на [[Дубајско Метро|метрото]]<ref name="gn">{{cite web|title=Middle East's first monorail to start services in Palm Jumeirah by April |url=http://archive.gulfnews.com/articles/08/08/07/10235187.html |work=[[Gulf News]] |date=7 August 2008 |accessdate=11 August 2008 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090716225656/http://archive.gulfnews.com/articles/08/08/07/10235187.html |archivedate=16 July 2009 |df=dmy }}</ref>. Линијата била отворена на [[30 април]] [[2009]] година<ref name="timeout">{{cite web |title=Palm monorail tried and tested |url=http://www.timeoutdubai.com/knowledge/news/8723-palm-monorail-tried-and-tested |publisher=Timeoutdubai |date=6 May 2009 |accessdate=29 August 2010 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20100115001910/http://www.timeoutdubai.com/knowledge/news/8723-palm-monorail-tried-and-tested |archivedate=15 January 2010 |df=dmy-all }}</ref>. Тоа е првиот монорел на [[Блискиот Исток]]<ref>{{Cite news|url=http://www.aeconline.ae/13/pdcnewsitem/01/69/09/index_13.html|title=First Monorail system in the Middle East takes first paying passengers.|newspaper=AEC Online|language=en|access-date=2 February 2017|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20170203075322/http://www.aeconline.ae/13/pdcnewsitem/01/69/09/index_13.html|archivedate=3 February 2017|df=dmy-all}}</ref>. Два трамвајски системи се очекува да бидат изградени во Дубаи до [[2011]] година. Првиот е трамвајскиот систем во центарот на [[Бурџ Халифа]], а вториот е трамвајот ел-Суфу.
 
===Трамвај===
 
Трамвајот кој се наоѓа во ел-Суфу, и се движи по должината на ел-Суфу од Марина до Бурџ ел-Арап и Молот на Емиратите, со две клучки со Црвената линија на Дубаи. Првиот дел, трамвајска линија од 10,6 километри, која има 11 станици, била отворена на [[11 ноември]] [[2014]] година од страна на Мохамед бин Рашид ел-Мактум, потпретседател и премиер на Обединетите Арапски Емирати и Владетел на Дубаи, со отворање на линија за јавноста во 6 часот наутро на [[12 ноември]] [[2014]] година<ref>{{cite web|url=http://thedubaitram.com/about/|title=About|work=The Dubai Tram|accessdate=12 February 2016|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20160215035242/http://thedubaitram.com/about/|archivedate=15 February 2016|df=dmy-all}}</ref>.
 
===Воз со голема брзина===
 
Дубаи објавил дека ќе ја заврши врската на високо-брзинскиот железнички систем на Обединетите Арапски Емирати, кој на крајот ќе се поврзе со целиот Совет за соработка во Заливот (исто така познат како Совет за соработка за арапските држави во Заливот), а потоа и можеби со [[Европа]]. Железничката станица со голема брзина ќе служи за патници и товар<ref>{{cite web|title=GCC Rail Network |url=http://www.zawya.com/projects/project.cfm/pid190607012406 |publisher=zawya projects |date=14 April 2010 |accessdate=25 April 2010 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110617080242/http://www.zawya.com/projects/project.cfm/pid190607012406 |archivedate=17 June 2011 |df=dmy }}</ref>.
 
===Воден транспорт===
 
Постојат две големи комерцијални пристаништа во Дубаи, Порт Рашид и Порт Џебел Али. Порт Џебел Али е најголемото пристаниште во светот, најголемото пристаниште на Блискиот Исток<ref>{{cite web |title=Port of Jebel Ali |url=http://www.worldportsource.com/ports/ARE_Port_of_Jebel_Ali_1423.php |publisher=worldportsource.com |date=14 August 2008 |accessdate=25 April 2010 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20100416070712/http://www.worldportsource.com/ports/ARE_Port_of_Jebel_Ali_1423.php |archivedate=16 April 2010 |df=dmy-all }}</ref>, и седмо најпрометното пристаниште во светот<ref name=jebelali/>. Еден од традиционалните методи за пренесување од Бур Дубаи до Деира е со абрас, мал чамец кој превезува патници низ Дубаи<ref>[http://www.dubai-online.com/blog/video-dubai-souk-abra-station/ Abra-services] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20100817012451/http://www.dubai-online.com/blog/video-dubai-souk-abra-station/ |date=17 August 2010 }} dubai-online</ref>. Агенцијата за поморски сообраќај, исто така, го вовела Дубајскиот поморски автобусен систем. Водниот автобус е целосно климатизиран и врши услуга преку избрани дестинации низ потокот. Најновиот додаток на системот за воден транспорт е ''Водно Такси''<ref>{{cite web|title=RTA launches Water Bus System on Dubai Creek |url=http://www.ameinfo.com/129309.html |publisher=AMEinfo |date=16 July 2007 |accessdate=25 April 2010 |deadurl=yes |archiveurl=https://web.archive.org/web/20100602074607/http://www.ameinfo.com/129309.html |archivedate=2 June 2010}}</ref>.
 
== Култура ==
 
== Збратимени градови ==

Прегледник