Разлика помеѓу преработките на „Дубаи“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
Системот за јавен автобуски превоз во Дубаи го води Агенцијата за патишта и транспорт. Системот на автобуски линии опслужува 140 патишта и транспортирал повеќе од 109 милиони луѓе во [[2008]] година. До крајот на [[2010]] година било планирано да има 2.100 автобуси низ целата земја<ref>{{cite web |url=http://www.thenational.ae/news/uae-news/dubai-buses-may-be-privatised |title=Dubai buses may be privatised – The National Newspaper |work=The National|location=Abu Dhabi |date=8 June 2009 |accessdate=14 July 2009 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20120118040754/http://www.thenational.ae/news/uae-news/dubai-buses-may-be-privatised |archivedate=18 January 2012 |df=dmy-all }}</ref>. Во [[2006]] година, органот за транспорт најавил изградба на 500 климатизирани патнички автобуси и со план за уште плус 1.000 во обид да го поттикне користењето на јавните автобуси<ref>{{cite web|url=http://gulfnews.com/news/gulf/uae/traffic-transport/air-conditioned-bus-shelters-for-dubai-1.195356|title=Gulfnews: Air-conditioned bus shelters for Dubai|work=Gulf News|date=6 March 2010|accessdate=10 March 2006|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20110830071033/http://gulfnews.com/news/gulf/uae/traffic-transport/air-conditioned-bus-shelters-for-dubai-1.195356|archivedate=30 August 2011|df=dmy-all}}</ref>.
 
Сите такси услуги се лиценцирани од страна на Агенцијата за патишта и транспорт. Дубајските лиценцирани такси се лесно препознатливи по нивната боја на каросерија и разновидни бои на покривот што го идентификуваат операторот. ''Dubai Taxi Corporation'', е најголемиот оператор и има такси со црвени покриви. Постојат пет приватни оператори: ''Metro Taxis'' (портокалови кровови); ''Network Taxis'' (жолти покриви); ''Cars Taxis'' (сини покриви); ''Arabia Taxis'' (зелени покриви); и ''City Taxis'' (виолетова покрив). Покрај тоа, Dubai Taxi има такси услуга исклучиво за женски патници, со користење на женски возачи. Договорот за такси за концесија во Дубаи е управуван од самата корпорација. Во рамките на Емиратот работат повеќе од 3000 такси возачи, со просечно по 192.000 патувања секој ден, со околу 385.000 лица. Во [[2009]] година, таксиските патувања надминале 70 милиони патувања кои опслужиле околу 140,45 милиони патнициrefпатници<ref>{{cite web|url=http://gulfnews.com/news/gulf/uae/traffic-transport/dubai-metro-gives-boost-to-public-transport-in-city-1.592986|title=Gulfnews: Dubai Metro gives boost to public transport in city|work=Gulf News|date=6 March 2010|accessdate=29 April 2010|deadurl=no|archiveurl=https://web.archive.org/web/20100412193111/http://gulfnews.com/news/gulf/uae/traffic-transport/dubai-metro-gives-boost-to-public-transport-in-city-1.592986|archivedate=12 April 2010|df=dmy-all}}</ref><ref>{{cite web |url=http://dtc.dubai.ae/ |title=Dubai Taxi Corporation |publisher=Dtc.dubai.ae |date=29 September 2010 |accessdate=31 October 2010 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20101112164616/http://dtc.dubai.ae/ |archivedate=12 November 2010 |df=dmy-all }}</ref><ref>{{cite web |url=http://www.dubai.com/v/cityinfo/#block_1686 |title=Getting Around in Dubai |publisher=dubai.com/ |accessdate=14 September 2011 |deadurl=no |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110924043220/http://www.dubai.com/v/cityinfo/#block_1686 |archivedate=24 September 2011 |df=dmy-all }}</ref>.
 
===Воздушен сообраќај===

Прегледник